Българският национален отбор по волейбол загуби и втория си мач от Световната лига, след като отстъпи като гост на Куба с 1:3 гейма – резултат, идентичен с този, постигнат в събота сутрин. В отделните части срещата вървеше 19:25, 25:23, 21:25 и 20:25. Това бе и второ поражение за Силвано Пранди в официален мач, откакто опитният специалист пое България.

„Трикольорите”, също както в първия двубой, стартираха със силни първи няколко минути, поведоха в резултата, но това не продължи дълго. Кубинците успяха да изравнят до 5:5 точки, и оттам превзеха тотално инициативата. Първото техническо прекъсване дойде при две точки преднина за домакините, а второто – при цели четири в тяхна полза. Най-голямата разлика в началната част бе шест точки – 14:20, а при същата кубинците затвориха гейма – 25:19 за малко повече от 20 минути игра.

Сервисът на българските волейболисти изобщо не сработи, а блокадата в повечето случай бе твърде рехава за атлетичните скокове на кубинците.

Момчетата на Силвано Пранди успяха да се съвземат много бързо и реагираха във втория гейм подобаващо, за да изравнят резултата. В тази част Куба поведе за кратко в началото, но след това нашите волейболисти обърнаха нещата и водеха с точка на първото и три на второто технически прекъсвания. На моменти българите имаха аванс от пет точки, и макар на края да се поколебаха леко, докато завършат гейма, го направиха при 25:23 точки. Играта на Матей Казийски и компания спореше доста повече отколкото в първия период, и логично се стигна до 1:1 в геймовете.

Третата част бе по-добра за Куба, като домакините, макар и с минимална преднина, водеха почти през цялото време. Те се оттеглиха с аванс и при двете технически паузи, като силни минути за България имаше в средата на гейма. Сервисът на нашите волейболисти обаче отново сериозно изневеряваше, и след продължителна игра точка за точка, в края, след 20-та точка, си оказа влиянието. Няколко слаби начални удара дадоха гейма на кубинците – 21:25.

Дебют за националите направи Георги Братоев, а Силвано Пранди на няколко пъти опита да вкара силния на начален удар Цветан Соколов, но младокът нямаше късмет със сервиса.

Последният гейм бе най-тежък за България, като от самото му начало Куба дръпна бързо в резултата, поведе на първото техническо прекъсване с 8:6, и запази аванса си и на второто за 16:11. В няколко момента родните национали имаха шанс да направят пробив и да стопят изоставането си, но веднага бяха отказвани от атаките на домакините, и от собствените си грешки.

Авансът на кубинците се държеше около 5-6 точки, и така до края на гейма за 25:20 в полза на момчетата на Орландо Блекууд.

Следващите два мача на България от 20-то издание на Световната лига са на 20 и 21 юни във Варна, когато посрещаме тима на Япония. Националите се прибират на 15 юни с полет от Хавана през Париж до София, след което заминават за морската ни столица.