Българските волейболисти си имат нов капитан – Владимир Николов. Диагоналът бе определен лично от селекционера Силвано Пранди да наследи чертичката под номера на фланелката от отказалия след 17 години в националния ни тим Пламен Константинов. До сега заместник на Гибона бе разпределителят Андрей Жеков. Играчът на Кунео, където треньор миналия сезон му бе Професора, дебютира в това си амплоа снощи по време на тренировъчната игра Полша – България в Белхатов, спечелена от нашите с 3:0 гейма (15:8, 15:11, 17:15). Днес е официалната контрола от 18 часа, утре отново ще има двустранна игра като част от подготовката на нашите играчи за световните квалификации във Варна от 14 до 16 август.

Владимир Николов даде първото си интервю пред Гонг вече в качеството си на капитан на България и благодари за честитката:

„Да кажа честно, предполагам, че решението да стана капитан на България е на треньора. Избор сред играчите не е имало. Това е отговорност, но за мен не мисля да се е променило нещо. Не съм станал нито по-безотговорен, нито по-отговорен. Нищо не се е променило. Казано честно не съм мечтал за капитанската чертичка, мечтите ми са насочени в друга посока”, бяха думите на Николов за новия му статут.

Относно тренировъчната игра с дружина полска, Владо сподели: „Играхме добре срещу Полша предвид етапа на подготовката ни. Успяхме да бием по-добър сервис от тях, съответно да имаме по-добро посрещане. Това ни позволи да играем спокойно, да контролираме геймовете и учебната игра, която направихме от началото да края. Определено отборът на Полша има доста промени, които са важни за тях. Няма го Винярски, който е един от най-важните им играчи, който е опериран. Не знам защо, но го няма и Влазли. Поляците обаче имат доста повече волейболисти на ниво и тяхното отсъствие не им е било някакъв проблем”.

Така пет дни след подновяването на лагера на националния ни тим и първите проверки за световните квалификации, капитанът Николов обяви: „Нямам избор да не бъда оптимист за световните квалификации. Работим много, работим добре. Крайно време е и се надявам, че трудът, който влагаме, ще даде резултат и ще видим едно реално изражение на цялата работа, която свършихме”.