Отборът, с който отиваме на Европейските игри в Баку е много сериозен. Отиваме с един много сериозен спортно-технически потенциал. Има настроение и желание да се представим максимално добре“, заяви старши-треньорът на мъжкия национален отбор по волейбол, който се подготвя за участието си в първите по рода си Европейски игри в Баку, Николай Желязков. Бившият национал заедно с централният блокировач Борислав Апостолов, бяха представителите на „лъвовете“ в поредицата Българските надежди на първите Европейски игри в Баку (12 – 28 юни), която се състоя днес в Пресклуб „България“.

„Подготовката, която е направена съвместно със старши-треньорът на националния отбор Пламен Константинов върви по план. Тимът в момента е разделен на две групи, като идеята на това разделение са финалите на Световната лига, които са с приоритет и основна цел, генерално за националния отбор на България. Там се дават най-много точки и отборът може да се вдигне в ранглистата. За това усилията са насочени в Световната лига, а не толкова към Игрите в Баку“, продължи наставникът. Припомняме, че късно снощи тимът, който през този сезон ще участва в Световната лига, записа своята първа победа във втора дивизия на най-комерсиалния турнир. Нашите момчета надиграха Канада с 3:2 пред около 2000 зрители в „Арена Ботевград“.

„На практика отборът, който ще играе на Игрите имаше възможност да тренира заедно само 3 дни, в които изиграхме две контроли с Гърция. Контролните срещи с Гърция бяха много полезни и се видяха много неща. Първата я спечелихме с 5:0 гейма, а втората загубихме с 2:3, след като водехме с 2:0, но не резултатът бе най-важното нещо в нея. Важното бе да проверим абсолютно всички състезатели на какво ниво са“, каза още Николай Желязков.

„Всички състезатели в отбора се стремим и ще гледаме да постигнем възможно най-висока цел. Всеки е мотивиран в тези няколко месеца да напредне, да се докаже и да стане по-добър играч. Много се радваме, че ще участваме на първите в историята Европейски игри в Баку, защото това е голяма чест за всеки един състезател“, сподели пък централният блокировач на националния тим Борислав Апостолов.

„Като цяло съм доволен от това, което показват момчетата. Всички сме здрави, което е много важно. Основната цел в Баку е обиграването на състезателите. На някои млади състезатели, които за първи път попадат в националния отбор да им се даде шанс за изява“, сподели наставникът.

„Трикольорите“ се намират в предварителна Група Б на Игрите в Баку, в която са още Белгия, Германия, Италия, Русия и Словакия. Първият мач на националите е срещу Белгия на 14 юни от 12:30 ч. б.в.

„Има някои въпросителни като отбора на Словакия, на Белгия и на Италия, които ще участват с доста непознати състави. Отборът на Германия пък ще бъде с първия си състав. Отборът на Русия, който отива в Баку е със звездна селекция. Това са два съперника в нашата група, които отиват с много сериозни отбори, но това в никакъв случай не означава, че ние нямаме сили да ги победим. Аз отивам там с манталитета, че ние трябва да се хвърлим и да направим всичко възможно, за да спечелим всеки един мач“, каза Николай Желязков.

За да продължи нашият тим в следващата фаза на надпреварата, трябва да заеме едно от първите четири места в предварителната група. В Група А пък един срещу друг ще се изправят отборите на Азербайджан, Финландия, Франция, Полша, Сърбия и Турция.

„В никакъв случай не отиваме там просто, за да изиграем един турнир, колкото да запишем участие. Лично аз винаги съм бил максималист и винаги се целя във възможно най-високата точка. Къде ще стигнем това е друга тема. Много е важно как ще се изиграят картите, когато се сложат на масата. Играчите са тези, които трябва да покажат на терена това, което могат. На игрището се печелят мачовете. При всички положения имаме потенциала да постигнем нещо наистина много запомнящо се. За мен е много важно в групата да се представим силно. Турнирът там ще бъде много, много силен и е трудно да прогнозирам в момента. Всичко ще зависи от това, което направим на терена“, завърши Николай Желязков.

Националният отбор, който ще участва на Игрите в Баку, ще замине за Азербайджан на 10 юни.