Селекционерът на националния ни отбор по волейбол за жени Драган Нешич остана изключително доволен от категоричната победа в първата официална среща на момичетата за сезона. Само 10 дни след сбора си, волейболистките ни биха с 3:0 гейма Молдова на световната квалификация в Габрово. Сръбският специалист, който вече има български паспорт вярва, че след 8 години отсъствие, страната ни да се върне като участник на Световно при жените. Съпругът на Нели Маринова – Нешич сравнява подхода и израстването на момичетата с този от преди няколко години при мъжката селекция. Треньорът на италианския Монтескиаво Йези също така се надява след 2-3 години волейболистките ни да са готови за медали в Европа и света.

Ето какво разкара Драган Нешич пред Гонг от Габрово:

Надяваме се да играем догодина на Световното в Япония. От 2002 година нямаме участие на такъв форум! Време е България да се върне на Световно първенство за жени! Имаме възможностите! Трябва да се опитаме да дадем абсолютно всичко без да имаме извинения, ако паднем някъде. Ако загубиш, но и с последната си капка пот на игрището, няма проблем. Но ако губим без да играем, не е добре. Надявам се да нямаме такива моменти. Момичетата и аз искаме да бъдем сериозен отбор! Поздравявам и националния ни отбор за девойки, който вече се класира за Световно. Федерацията подхожда към селекциите ни за девойки и жени, както преди години към мъжете и младежите, а това имаше добър резултат. Пък след две-три години може и ние да говорим за медали.

Разбираемо е много хубаво когато започнеш с една такава изключително добра победа в световна квалификация. Представихме се доста добре. Очаквам от ден на ден да ставаме все по-силни. А плюс това днес играхме без Елена Колева, която две седмици беше болна. Всички момичета играха на ниво и се радвам на тези, които след много години отново се върнаха в националния отбор. Имаме 17 момичета на много добро ниво!

Утрешният ни съперник Албания е отбор, който има хъс. Трябва да подходим сериозно. Според мен нито Румъния, нито Чехия да са аутсайдер или фаворит срещу нас, а и ние не сме нито фаворит, нито аутсайдер срещу тях. Важното е да изиграем тези два мача на добро ниво и да зарадваме публиката както в Габрово, така и в цяла България. Не е важно на кое първо, второ или трето място ще завършим този квалификационен кръг и да отидем на следващата в Италия или Сърбия, където да бием два мача. Просто целта ни е да отидем на Световното първенство в Япония догодина. От три години се знаем, че искаме да бием във всички мачове.

Много съм доволен от това, че ще участваме на Европейска лига. Това е наистина страхотно! Преди да отидем на следващия кръг от световните квалификации, ние ще имаме възможност да изиграем 24 или 25 мача колкото да кажем са срещите в едно национално първенство като това в България май дори е по-малко. С тази Европейска лига сме като националния отбор мъже със Световната лига. Те през лято имат страшно много срещи и възможности за обиграване.

Нямаме нужда от повече контроли! Официален мач винаги и в пъти по-добър от приятелски мач. След лигата през август правим сериозен лагер за физическа подготовка и отиваме готови на Европейско първенство.

И с български паспорт се чувствам полови сърбин и половин българин. Благодаря на Президента на България Георги Първанов, че ми даде да стана български гражданин, благодаря на БФВ и на всички, които ми помогнаха за това.