Министърът на спорта Свилен Нейков бе категоричен, че се работи по запазване на отбора по волейбол, в това число и треньорския щаб с Радостин Стойчев, който да участва на Олимпиадата в Лондон.

„Ще се борим да запазим отбора. Не мога да отговоря, днес се връща, или утре се връща. Борим се целият национален отбор да участва на Олимпийските игри, да запазим момчетата и целия треньорски щаб – този, който е тренирал цяла година, този, който е спечелил олимпийската квалификация. Но не трябва да се бъркаме пряко в решенията на федерацията. Изборът е на Данчо Лазаров дали ще си подаде оставката“, завърши Свилен Нейков.

„Матей Казийски потвърждава позицията си като цяло. Опитахме се да водим разговори, но той има позиция, която отстоява. Всеки един от тях има позиция - Матей, федерацията. Всеки има позиция, характер, но това, което ние се стараем е да запазим цялостта на отбора с диалог и разговори – за да излезем от тази ситуация. Матей не си е променил позицията до момента. Знаете, Управителният съвет избира нов треньор, всичко това е факт. След оттеглянето на спонсорите, ние направихме разговор с федерацията, с целия УС, за момента никакво действие - не сме предприели нищо към федерацията по отношение на техните решения. В момента търсим разговори, за да се осигури подготовката на състезателите“, добави Свилен Нейков.

„Това ни е единственият колективен спорт и затова сме правили различни разговори, както с федерацията, така и с Радостин Стойчев, както и с някои състезатели. За жалост, всеки е характер и има страна. От нас се изисква да има средства за подготовка, изисква се да има достъпен график за календара. Всичко го правим. И двете страни имат позиция, а ние търсим компромисен вариант. Може би и двете страни трябва да отстъпят по малко, но засега това не става. Колкото по-бързо стане, толкова по-добре“, каза още Свилен Нейков на пресконференция.

„От една страна се изискват оставките на федерацията, от друга страна Радостин Стойчев не може да продължи с националния отбор. Ако ние поискаме оставката на Данчо Лазаров, е вмешателство на държавата във една федерация. Не можем да се месим в работата на федерацията, защото това е самостоятелна юридическа структура. Но повече от два мандата вече няма да имат право да управляват федерацията“, уточни министърът на физическото състояние и спорта.

„Всяка федерация си има устав, отделно договори на всеки състезател. Правата на състезателите се държат от всяка една федерация“, уточни Свилен Нейков.