Бившата ни национална разпределителна и капитан на женския ни национален отбор по волейбол за жени Любка Дебърлиева очаква в сряда официалния си дебют като селекционер на тима ни за кадетки. Момичетата, които са родени след 1 януари 1994 година заминават утре за немския град Киенбаум, където от 5 до 9 януари ще спорят последователно с Русия (05.01. от 19:00 часа), Германия (06.01. от 16:00 часа), Полша (07.01. от 16:00 часа) и Франция (08.01. от 19:00 часа) в квалификацията за Европейското първенство. Само първите два тима от тези пет пък ще получат визи за шампионата на Стария континент.

Пред Гонг обаче Дабърлиева обяви: “Не се чувствам по-добре отвън на игралното поле. В момента съм в такъв етап, в който се налага да съм извън игра. Задължително ще ме видите отново като състезател. Абсолютно реално е след 5-6 месеца да се върна на игрището!”. В момента разпределителката ни е селекционер на кадетките, вписана е и на девойките, а води и женския тим на Левски волей. В тима ни от волейболистки родени след 1 януари 1994 година са включени: Деа Славова, Кристина Якимова, Петя Баракова, Кристина Гунчева, Пролетка Иванова, Беатрис Петелкова, Велина Кансъзова, Ралина Дошкова, Гергана Георгиева, Мира Тодорова, Кристияна Петличка и Веселина Григорова.

Ето още какво каза Любка Дебърлиева пред Гонг:

Аз не мога да преценя дали съм готова за официалния си дебют като национален треньор. Нека другите хора около мен да го направят. Поне се старая. Честно да кажа, не мога да го определя като голямо предизвикателство. Едва ли ще видя нещо, което вече не съм виждала. Предизвикателство е да работиш с деца, с 16-годишни, с момичета, които са в пубертета и всяка има различно мнение за всичко.

Не се чувствам по-добре отвън на игралното поле. Двете усещания - да си състезател и треньор, са съвсем различни и не могат да се сравнят. Определено по-добре ми е вътре в полето. Но в момента съм в такъв етап, в който се налага да съм извън игра, да стоя отвън и не е чак толкова зле.

Задължително ще ме видите отново като състезател. Просто препоръките на лекарите са 1 година активна почивка и никакво натоварване на коляното. Но след 5 месеца тази една години изтича! Абсолютно реално е след 5-6 месеца да се върна на игрището!

В първоначалните сметки не бе предвидено да бъдем организирано заедно в посрещането на Новата година. Но импровизирано се получи далеч, далеч по-добре от това, ако бе планирано и организирано. Домакините ни от хотела бяха изключително отзивчиви и старателни. По-весела Нова година от години не съм имала!

Дали България ще успее да се класира за Европейското първенство от предстоящата ни квалификация, не мога да кажа, но че ще се опита, определено е така! Отборите, с които играем за виза (Русия, Германия, Полша и Франция), са четирите най-големи сили в Европа! Не мога да кажа, че категорично ще успеем да се класираме, но не мога да кажа, че нямаме шанс! Според мен сега шансовете при 16-годишните са напълно изравнени. Определено и двете ни победи в контролите с Гърция ( с 3:1 и 3:0 гейма като гости) показват добра наша игра.

Отборът ни е от красиви момичета с красиви имена! Умни са, талантлива са, много се стараят. За мен този набор има голяма перспектива! Аз самата се започнах с момичетата преди 20 дни. И те не ме познават много добре, и аз не ги познавам много добре. Опитваме се да работим заедно и сега ни се получава.

Не е тайна, че аз не съм треньор, а състезател с много малко опит като наставник. Много съм благодарна на Стоян Гунчев, че той се съгласи да ми бъде помощник треньор, макар че званието старши треньор на него много повече би му отивало! С него се съветвам за тънкостите на треньорската работа. Трябва преди всичко да си педагог когато работиш с 15-16 годишни момичета. Стоян Гунчев е много добър специалист и не мога да не му благодаря, че сега е до мен!