Волейболните националки заминаха рано тази сутрин за Италия, където ще участват в тристранен турнир като част от подготовката за Европейското първенство в края на септември. От групата отпаднаха Кремена Каменова и Емилия Николова, които имат проблеми с контузии и няма да бъдат пълноценни в контролите.  Освен тях Драгутин Балтич реши да не разчита на младата волейболистка на Левски Волей Нася Димитрова, която за първи път попадна в групата на женския национален отбор преди лагера в Правец. Димитрова ще продължи да се подготвя с клубния си отбор.

В Италия момичетата на Драгутин Балтич ще вземат участие в тристранен турнир с домакините и Чехия, с които пък бяха в една група в квалификациите за Евролигата.

След завръщането си в България на 29 август националките ще продължат своята подготовка във Варна, където ще изиграят две контроли срещу Украйна.

Заключителният етап от подготовката на женския национален отбор ще се проведе в Констанца, където отново ще има тристранен турнир с участието на Франция и Румъния.

На 21 септември българките заминават за Италия, където в градчето Бусто Артизио ще се играят мачовете от груповата фаза на Европейското първенство. Там съперници на нашите са тимовете на Холандия, Испания и Русия.