Националният тим на България по волейбол инкасира трето поражение в турнира Лигата на нациите. В четвъртък вечер възпитаниците на Силвано Пранди отстъпиха на домакина Италия в Римини с 2:3 гейма (19:25, 25:20, 13:15, 25:23, 12:15).

През миналата седмица българските "лъвове" стартираха с една победа - 3:0 срещу Австралия, и две загуби - от Франция с 0:3 и драматично поражение от Германия с 2:3 гейма.

От друга страна Италия е с изключително млад състав за този турнир, като започна с три поредни загуби. "Скуадра адзура", която е водена от Антонио Валентини само за Лигата, падна последователно от световния шампион Полша и Словения с по 0:3 и от европейския първенец Сърбия с 1:3 гейма.

В следващите дни пък България ще играе срещу Канада и коравия тим на Иран.

България започна добре мача и стигна до преднина при 6:4, но последваха три поредни точки за домакините, което доведе до обрат на резултата при 7:6 в полза на „скуадра адзура”. Първото техническо прекъсване дойде при преднина 8:6 в  полза на домакините. След паузата домакините продължиха по настоятелно и се стигна до четири точка разлика – 10:6. Веднага след второто техническо прекъсване за домакините, което дойде при резултат 16:12 в тяхна полза, тимът на Силвано Пранди намали до 15:17. Въпреки надеждите на родните волейболисти за нещо повече в първия гейм, италианците се възползваха от грешките при сервиса и най-вече посрещането, и логично стигнаха до успех в първата част при резултат 26:19.

Втората част започна доста равностойно, като играта се водеше точка за точка. В редиците на родните национали се появи Николай Кръстев, който замени Стефан Чавдаров. Домакините поведоха с 3:2, но след успешна блокада на Аспарухов резултатът стана 3:3. Нова отлична игра на Аспарухов на блокадата позволи на България да поведе в резултата. Последва нов блок от наша страна, този път на сметката на Парапунов, който доведе нещата до 5:3 в полза на родните национали. След колеблива игра на домакините, възпитаниците на Силвано Пранди стигнаха до 8:5, при който резултат дойде и техническо прекъсване за България.

Грешка на Оресте Кавуто при началния удар позволи на България да поведе с 13:11. При 14:11 в полза на България дойде техническото прекъсване отстрана на домакините. То обаче не повлия на родните национали, които стигнаха до 16:13. Трикольорите продължиха да играят със самочувствие, но последваха три поредни точки за домакините, които намалиха преднината на България до само една точка 18:17. Последва прекъсване за България, а след това и увеличаване на преднината до 21:17. Ас на Радослав Парапунов доведе нещата до 23:18, а Аспарухов направи 24:19. Геймболът е бе спечелен от първия опит, а резултатът в геймовете изравнен – 1:1.

Третата част започна кошмарно за възпитаниците на Силвано Пранди. Домакините поведоха с 3:0, а италианския специалист побърза да вземе техническо прекъсване. Паузата обаче не повлия на италианците, които реализираха нови две точки до 5:0. Колебливата игра на родните национали продължи, а домакините с лекота реализираха точки, за да се стигне до 11:3 в полза на домакините. Домакините продължиха с лекота да завършват атаките си, а българската отбрана не намираше начин да противодейства. Логично се стигна до много лесен успех за италианците, които завършиха частта при резултат 25:13 в тяхна полза.

Началото на четвъртия гейм вървеше равностойно, преди Италия да поведе с 8:6. Именно преди този резултат дойде и първото техническо прекъсване в частта. Последваха силни минути за възпитаниците на Силвано Пранди, които доведоха нещата до 11:10 в тяхна полза. С две поредни точки домакините обърнаха нещата в своя полза до 12:11, а след това и до 16:14, когато дойде и второто техническо прекъсване. Николай Кръстев изравни за 16:16, а с единична блокада на Парапунов, България поведе с една точка. В крайна сметка, въпреки последвалите оспорвани моменти, Радослав Парапунов успя да стреля по диагонала и да осигури успеха на България в четвъртата част при резултат 24:23.

В тайбрека Италия взе инициативата от самото начало и набързо взе преднина до 6:3, при което Силвано Пранди поиска прекъсване. След него домакините сгрешиха, след като Микелето стреля в аут. Две добри отигравания на Стефан Чавдаров доведоха нещата до 9:7 в полза на домакините. След това Пинали игра прецизно и добави още една точка в актива на „адзурите”. Последва размяна на точки, но въпреки грешките на италианците, те успяха да запазят преднината си и затвориха мача при резултат 15:12 в тайбрека и 3:2 в геймовете.

Най-резултатен за България стана Радослав Парапунов с 22 точки, а неговият съотборник Аспарух Аспарухов добави още 19 точки. За домакините Алесандро Микелето се отличи с 21 точки. В петък България ще се изправи срещу тима на Канада. До момента "трикольорите" имат актив от една победа и три поражения в турнира. 

Италия – България 2:2 (25:19; 20:25, 25:13, 23:25, 15:12)

Съставите:

Италия: Рикардо Сбертоли, Джулио Пинали, Алесандро Микелето, Оресте Кавуто, Лоренцо Кортезия, Джанлука Галаси – Фабио Балазо-либеро

Селекционер: Антонио Валенти

България: Владимир Станков, Радослав Парапунов, Аспарух Аспарухов, Георги Петров, Стефан Чавдаров, Николай Калев – Владислав Иванов-либеро

Селекционер: Силвано Пранди