Българският национален отбор по волейбол за мъже загуби осмия си мач от тазгодишното издание на Лигата на нациите. „Лъвовете“ отстъпиха на защитаващия титлата си тим на Бразилия с 0:3 гейма (21:25, 19:25, 22:25) насред „Арена Армеец“.

С поражението „трикольорите“ остават на предпоследаната 15-а позиция и по всяка вероятност ще се борят за своето оставане в компанията на 16-те елитни селекции, избягвайки по-нископоставената Европейска лига. С победата пък „селесао“ излезе на шеста позиция, място преди Нидерландия.


ГЕЙМ 1

Нашите далеч не започнаха припряно, но грешка на Парапунов от сервис даде точка преднина на Бразилия за 3:4. Атака от зона 4 и грешка на Димитров дадоха три пункта аванс за "селесао". Два феноменални сервиса на Лукарели помогнаха на южноамериканците да дръпнат до 9:5. Исак Сантос пък допусна непривична грешка на сервис за 8:10, който бе последван от фрийбол на Атанасов. Неуспешна контра на нашите пък веднага бе маркирана от Леал, който наниза хубава точка. Отново Леал бе неудържим на сервис, изстрелвайки топката с над 120км/ч. Страхотно посрещане и атака през центъра на Димитров направиха резултата 13:14.

"Лъвовете" стигнаха до 15:15 след много добър отскок на Николов, но чудесния начален удар на Чавдаров не допринесе за това да поведем. Дарлан Соуса на два пъти от зона 2 бе безпощаден по правата. От нашата зона 4 последва офанзива, която бе осуетена отново от Дарлан, за негова трета поредна точка. Парапунов и Исак размениха по точка за 16:18 в полза на Бразилия. Лукарели спря невероятен сервис на Николов, с което посрещане осигури нова преднина от две точки на гостите. "Лъвовете" отговориха на поредния бомбен сервис на Леал с висока топка и точка в зона 5. Лукарели се възползва от страхотна грешка на нашите, за да даде геймбол на южноамериканците, а разпределителят Бруно Резенде със скъсен сервис и ас донесе гейма на сметката на гостите.

LAP.bg
33 снимки

ГЕЙМ 2

Новото попълнение на Перуджа - Флавио, бе изключително активен в началото на втория гейм. "Трикольорите" успяха да изненадат своя именит съперник с две къси топки, а лош сервис на Дарлан даде преднина на нашия тим за 5:4. Страхотно посрещане от Атанасов срещу Леал и чудесно преодоляване на блокадата дадоха шеста точка за нашите. Блок на Исак развенча Парапунов за 6:7. Резенде взе своя реванш срещу Атанасов, който се възползва от ниската топка, за да направи разликата от три точки -10:13. Две точки по-късно Леал за пореден път бе много прецизен на мрежата от зона 4.

Парапунов допусна още една грешка на сервис за 12:15, която бе последвана от нов троен блок на "селесао" преди Желязков да вземе таймаут. Атанасов извади Исак Сантос от атаката, но това не доведе до полза за българската селекция. Чавдаров пък допусна поредната си грешка от начален удар при 14:17. Тройният блок на Бразилия отново се оказа ключов и шампионът дръпна с 4 пункта. Парапунов впоследствие съкрати аванса с хубава блокада от нестандартната за него четвърта зона. Двата отбора отново продължиха равностойно до 22:20, след което последва отличен единичен блок на Лукарели за 23:20 Атака през центъра на Чавдаров и Добри Димитров остави България в гейма при 18:23. Атака на Сантош при 19:24 обаче затвори по чудесен начин гейма за южноамериканците.

ГЕЙМ 3

Третият гейм започна леко изнервено и за двата тима. Леал сбърка от сервис - нещо непривично за състезателя с кубински корени. Точка след това Димитров докосна горното филе на мрежата, което бе маркирано от Дал Зото и видеочелинджа. Аспарухов даде преднина от 7:5 за "лъвовете" със страхотен сервис. При следващия си опит играещият в Италия национал прехвърли полето. Бразилците обаче показаха опита си и нанизаха четири бързи точки за 9:7 в тяхна полза. Чавдаров върна една през центъра, но Исак му отговори подобаващо с огледална топка.Техническото прекъсване пък дойде при 12:9 за "Селесао" след блок-аут на Леал. Единичен блок на Флавио направи 14:9 за Бразилия. Южноамериканците запазиха преднината си до 20:15 след нови успешни атаки на Лукарели и Леал

Бразилците показа здрави нерви и взеха инициативата в свои ръце в средата на гейма. "Селесао" дръпна бързо в точките до 15:20. Блокаут на Атанасов по-късно направи 20:23, само точка след като Дал Зото и Леал влязоха в спор за топка, която беше с около 15 сантиметра вън от полето. Дарлан с много, много технична атака от зона 2 даде мачбола за южноамериканския тим. Първият от общо четирите мачбола бе отразен след атака на Аспарухов от зона 4. Феноменална блокада на същия срещу Дарлан отрази и втория. комбинация в центъра, завършена от Флавио обаче донесе победата за шампиона.


FT / България – Бразилия 0:3 (21:25, 19:25, 22:25)

България: Георги Сеганов, Радослав Парапунов, Александър Николов, Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Николай Колев - Владислав Иванов-либеро (Светослав Иванов, Аспарух Аспарухов, Стефан Чавдаров)

Старши треньор: Николай Желязков

Бразилия: Бруно Резенде, Дарлан Соуса, Рикардо Лукарели, Йоанди Леал, Исак Сантош, Флавио Жуалберто - Талес Хос-либеро (Адриано Фернандеш, Фернандо Крелинг, Майке Нашименто)

Старши треньор: Ренан Дал Зото