Националният отбор на България по волейбол допусна поредно поражение в Лигата на нациите. Този път възпитаниците на селекционера Силвано Пранди загубиха с 0:3 (20:25, 31:33, 22:25) гейма от състава на Иран в Римини.

Това бе пета загуба от шест мача за родните национали от началото на надпреварата. През следващата седмица предстоят нови три двубоя за волейболистите ни срещу Полша, Бразилия и Нидерландия.

До този момент България има само една победа – срещу Австралия с 3:0 гейма.

Първи гейм

Парапунов преодоля троен блок за 1:0, а след ас на Чавдаров резултатът стана 2:0 точки. Малко по-късно Николай Колев проби през центъра за 4:1, а Аспарухов направи 5:2 чрез блокаут. Грешка край мрежата на иранците направи 6:2 заради неразбирателство при организирането на нападение.

Парапунов бе хванат на двоен блок по диагонала и персийците намалиха на 7:5. Все пак първото техническо прекъсване дойде при 8:5 за България.

Директна точка от начален удар на Сейед докарва нещата до 8:7, а Петров не съумя да пробие блока и 8:8. Станков и Чавдаров обаче отвърнаха на удара и също организираха успешна блодака за 9:8. Салехи отново върна паритета със светкавична атака през центъра.

Щурм през зона 4 и две поредни блокади обърнаха нещата в полза на Иран - 10:12. Серията от точки бе спряна за 11:13 след грешка от сервис на иранците. Владимир Станков обаче също не намери очертанията на полето и 11:14.

Влади Парапунов записа успешен блокаут и намали на 12:14. Аспарух Аспарухов сбърка вкарването на топката в игра и 12:15. Нов ас от възпитаниците на Владимир Алекно за 12:16.

Саадад този път пресили изпълнението си от сервис и 13:16. Отлична игра в защита на Иран им позволи да организират постепенна атака, която им донесе успех - 13:17. Георги Петров блесна с чудесно нападение от неудобна позиия и заби топката с над 109 километра в час за 15:19. Владимир Станков атакува първа топка, върната в полето на българите и я заби безкомпромисно - 16:20. Аспарухов порещна перфектно и от зона 4 по диагонала намали на 17:21.

Парапунов не успя да осъществи успешна офанзива, бивайки хванат на блок и България изостана с 18:23. Аспарух Аспарухов удари антената на мрежата, което костваше точката в това разиграване - 18:24. След това и иранците сгрешиха, докосвайки мрежата при блокада - 19:24. Ас на Аспарухов и 20:24. Следващият начален удар отиде в аут и така първият гейм приключи - 20:25.

Втори гейм

Стефан Чавдаров вкара силен сервис, което позволи на Станков да организира отличен блок за 1:0. Влезлият от пейката Денис Карягин бързо бе вкаран в битката и проби през тройна блокада за 3:1. Парапунов използва по отличен начин блокадата на опонента и се възползва по най-добрия начин от ситуацията - 4:1.

Колев нахлу мощно през центъра за 5:3, а секунди след това покачи и на 6:3. Пайп именно на Колев остави в безизходица иранците - 7:4. Радо Парапунов се разтегна край мрежата и с дълбока атака се справи със защитата на Иран - 8:5.

Две поредни неточности - първо от сервис, а след това и при атака в мрежата намалят на 9:8. Иранците изравниха при 11:11 след офанзива през центъра. Сгрешен начален удар от персите прави 13:13. Стефан Чавдаров се възползва отлично и при разкъсан блок матира Иран за 14:13. Впоследствие топка в аут на Хюсеин по диагонала дава отново аванс на "лъвовете" - 15:13. Асаадад е хванат на тройна блокада, начело със Стефан Чавдаров и 16:13. Георги Петров допуска грешка в нападание и 16:15. Той обаче се оттърси бързо от шока и през зона 4 изненада съперника за 17:16.

Парапунов отново дава глътка въздух на българите с много добро изпълнение по блокадата и 19:17. Салехи се извиси и по късия диагонал отново намали. Владимир Станков пусна зрелищна бомба от начален удар в зона 1, което означава преднина от 3 точки за "трикольорите" - 21:18. Дълго разиграване с поредица от няколко атаки от двете страни приключва с успех за Иран - 22:20. Саадад обаче греши сервиса и 23:20.

Георги Петров имаше отлична възможност по острия диагонал да даде шанс на България да стигне до геймбол, но прати кълбото в аут. Комбинация от Карягин - Станков - Чавдаров матира Иран през центъра със светкавична офанзива. Салехи намали на 24:23 по блокадата. Атака на Парапунов обаче излита в аут и 24:24. Сбъркан сервис на Иран и грешка на Парапунов в мрежата от атака - 25:25. Блокаут за съперника след фрийбол от наша страна и геймбол за азиатците. Денис Карягин подходи изключително храбро, атакувайки изключително високо, закачайки крайната линия за 26:26. Грешка на Каземи по диагонала след добро посрещане и 27:26. Парапунов пропусна да затвори частта, бивайки спрян на двоен блок. Парапунов овладя в центъра, а Колев бе видян веднага от Станков и нова точка. Георги Петров с пайп от втора линия и забивка от 103 километра в час сащиса съперника - 29:28. Сейед осъществи ас в конфликната зоан със 113 километра в час и 32:31. Салехи атакува през центъра след спасена топка от защитата, блокаут по пръстите на нашите волейболисти и 33:31 за Иран - 0:2.

Трети гейм

Третата част започна точка за точка, като след блокаут на Карягин резултаът стана 3:3. След отлично изпълнение на негов сервис, топката бе върната в нашето поле, след което след комбинация на Владимир Станков и Парапунов, родните национали поведоха с 4:3. След добра атака на Саадат от втора линия Иран отново излезе с точка напред в резултата. 5:6. Първото техническо прекъсване в третата част дойде при резултат 8:5 в полза на иранците. В началото на третия гейм българските волейболисти показаха доста грешки при начален удар. След подновяването на играта и сервис на Иран, Мартин Иванов пострада, след като либерото Мартин Иванов получи тежък удар в лицето.

След няколко поредни точки за Иран, разликата набъбна до 10:7 е тяхна полза. Карягин реализира по диагонала, за намали пасива ни до две точки. Владимир Станков реализира точка директно от сервис за 10:11. Амир Хюсеин сгреши при атаката си от зона 4 и прати топката в аут – 12:13. Последва грешка от сервис на Саадат, която доведе до равенство в резултата. Саадат продължи да бъде най-активният в редиците на Иран и след поредна негова успешна атака, тимът му отново поведе. Последва грешка от сервис и ново равенство – 15:15.

България се добра до ново равенство при 18:18, но след това българският тим свали гарда и допусна иранският тим да поведе до 21:19. Именно при такъв резултат Силвано Пранди поиска техническо прекъсване, което обаче не помогна на националите ни. Иранците стигнаха до три мачбола, като затвориха срещата при 25:22.