Селекционерът Пламен Константинов включи 19 състезатели в разширената група на българския национален отбор по волейбол за мъже, който стартира подготовката си за Европейското първенство по волейбол, съобщава БФ Волейбол. Турнирът ще бъде проведен между 28 август и 16 септември във Варна.

Националите се събраха за първа тренировка в четвъртък, 20 юли, като заниманието бе във фитнес залата. Бронзовият медалист от Световното първенство за мъже до 21 години Александър Николов ще се включи от понеделник. Тогава ще бъдат направени функционални изследвания в Национална спортна академия "Васил Левски".

В първите 10 дни от лагера националите ще бъдат в София и ще наблегнат на физическата подготовка. Те ще имат занимания по лека атлетика на стадиона в НСА, а кондиционните и волейболни занимания ще се провеждат в Garitage Park и зала "Левски София" (зала "Христо Ботев" е ангажирана с международен турнир за жените под 19 г).

От 30 юли подготовката ще продължи във Варна, където ще бъде проведена и българската група на ЕвроВолей 2023. В морската столица ще се състоят две контролни срещи - срещу Белгия и срещу клубния отбор на Константинов - Локомотив (Новосибирск).

България е в Група В на Европейското първенство, а срещите ще бъдат проведени в Двореца на културата и спорта във Варна. Първият мач е на 29 август срещу Испания. Следващите срещи от груповата фаза са срещу Финландия (31 август), Украйна (2 септември), Хърватия (3 септември) и Словения (5 септември). Всички двубои на българския национален отбор са с начален час 20:30.

Разширен състав на националния отбор за мъже:

Разпределители:
Георги Братоев
Георги Сеганов
Делчо Раев

Диагонали:
Димитър Димитров
Цветан Соколов

Посрещачи:
Александър Николов
Аспарух Аспарухов
Денис Карягин
Валентин Братоев
Мартин Атанасов
Николай Пенчев

Централни блокировачи:
Алекс Грозданов
Илия Петков
Николай Колев
Стефан Чавдаров
Светослав Гоцев

Либера:
Мартин Божилов
Теодор Салпаров
Симеон Добрев