Играчите не трябва да мислят за резултати. Това каза националният селекционер Пламен Константинов преди олимпийската квалификация в Китай, която ще се проведе между 30 септември и 8 октомври, предаде репортер на БГНЕС. „Лъвовете“ са в група С, където ще се изправят срещу домакините от Китай (30 септември), европейските шампиони Полша (1 октомври), Аржентина (3 октомври), Нидерландия (4 октомври), Канада (6 октомври), Мексико (7 октомври) и Белгия (8 октомври). Квоти взимат завършилите на първите две места.

„По-скоро първото (б.ред – спортно чудо, ако се класираме за Париж 2024). Ако сте забелязали, от началото на лятото съм бил умерен оптимист. Горе-долу се опитвам да представям реално картината такава, каквато е. Искаме да покажем по-добър волейбол отколкото на Европейското, но си давам сметка, че за много от момчетата това изисква време. Аз в последните години работя предимно с млади играчи. Виждаме много хубави неща на тренировка, но все още не ги виждаме на мачове. Изисква се време, опит, увереност в такива мачове. Тук няма средни съперници, които да победиш само с физика, трябва майсторство, което на този етап ни липсва. Има светлина, но тя е повече в бъдещето, а не в настоящето“, започна треньорът на „трикольорите“.

Гибона заяви, че играчите не трябва да мислят за резултати, тъй като това допълнително ще ги обремени и ще им повлияе негативно. „Аз мисля, че не трябва да мислят за резултати, ако го направят, това допълнително ще ги спира. Това се видя и на Европейското - не че тези, които ни победиха, не бяха непреодолими – с още един добър мач можехме да удължим Европейското с още един двубой. Но реалността срещу двата най-силни отбора, които срещнахме, е, че нямаме това ниво. Според мен ключовото е да се мисли мач за мач, не трябва да се говори за класиране. Такива сметки можеш да си правиш в 6-7-и мач, но да започваме с тази мисъл – тази тежест този отбор не може да я носи в момента“.

Константинов коментира и включването на разпределителя на ВК Левски Симеон Николов. „Да, правим една стъпка към бъдещето и към подмладяването. Взехме и Стефчо Чавдаров на мястото на Светльо Гоцев. Опитахме този микс от млади и опитни на Европейското, но като че ли не сработи. Далеч съм от мисълта да хвърлям вината върху някой от по-опитните – колкото и да ни се иска, става все по-трудно с толкова преминали през всичко състезатели, но вече в залез на своята кариера. С цялото ми уважение, мисля, че те положиха усилия да са във възможно най-добро състояние, но като че ли няма особен смисъл да се продължава с този експеримент. Симеон Николов също не е готов на 17 години, но по-добре да мине през един такъв турнир и мачове“.

„Първото, видяхте и финалът на Европейското – мачовете се решават със сервис, изоставаме много от топ отборите в този компонент. Ние сме един отбор от средноевропейско ниво, там ми се иска най-много да работим и да израснем. Топ отбори не се бият без сервис в съвременния волейбол. Безспорно, не е свързано само с тренировки, трябва талант и ген. Едно е това, което показваш на младежко ниво, друго е с топ отборите на олимпийска квалификация. Няма да има икономии, всички ще търсят резултати. Реалността е съвсем различна на това ниво“, завърши националният селекционер на мъжете.