Селекционерът на мъжкия национален отбор Николай Желязков обяви, че ще подаде оставка.
Държавният тим се завърна в София, след като записа най-лошото представяне на световни първенства. България остана 20-а на Мондиал 2022 в Полша и Словения след 3 поредни загуби в Група С от Полша с 0:3, от САЩ с 0:3 и от аутсайдера Мексико с 2:3.
 
“Ще подам оставката си пред Управителния съвет на Българската федерация по волейбол. Смятам, че така е редно”, заяви Николай Желязков пред журналистите на летище "София".
 
“Не съм мислил, какво ще правя, ако оставката ми не бъде приета и в момента не мога да мисля за това. Смятам обаче, че е редно да постъпя по този начин. Не искам да гадая какво ще се случи”, добави той.

 Желязков призна, че не е допускал загуба от Мексико.

"Не ми е минавало и през ума, че може да загубим от Мексико. Това е срамно! Не мога да отговоря защо загубихме. Провалихме се тотално срещу Мексико, имахме шансове срещу САЩ… Ние имаме млади момчета, които идват от долу, които печелят медали сега. Не трябва да сме толкова песимисти, но понякога трябва да се направи крачка назад. Ние я направихме.

Трябва да запазим тези момчета - те ще играят на Олимпийската квалификация за Париж 2024, Волейболната лига на нациите и Европейското първенство през 2023 година, на което сме домакин. Ако бяхме спечелили гейм срещу Полша или САЩ, нещата можеше да се развият по съвсем друг начин. Не съжалявам нито грам за това подмладяване. Това е правилната посока за българския волейбол.

Когато отборът губи, се търсят пътища. Това са момчетата ни. Трябва да се гледа напред. Не мога да им бъда съдник. Условията, които трябваше да ни бъдат осигурени, бяха дадени. Аз не трябва да задължавам някой да играе за националния отбор. Искам да благодаря на всички, с които работих в този щаб , защото те са истински професионалисти”, коментира още Ники Желязков.

Селекционерът е наясно, че загубите ще предизвикат вълна от критики към отбора.

"Заставам зад всички играчи, които съм повикал. Всеки един от тях е имал желание да играе за България, но ... На Балканите обаче силно обичаме и силно мразим. Нормално е при загуби много хора да плюят. Нормално е това. Нямаме нагласата, когато изпуснем целта, да излезем и играем. Няма как да бъдем щастлив от този факт! На никой не му е безразлично. Атмосферата е много тягостна.

Не сме говорили с Цецо Соколов за отказване. Не е добре със сигурност това, което се случи, но е факт. Аз лично много съжалявам, но такъв е животът”, завърши Николай Желязков.