Основите за нов и силен български национален отбор по волейбол вече са поставени, сигурен е националният селекционер Николай Желязков в интервю за официалния уебсайт на БФ Волейбол. Той е категоричен, че младият състав вече е доказал, че може да играе наравно със силните, а на световното първенство ще трябва да покаже, че може и да ги побеждава.

- Изпълнихте мисията да останете в Лигата на нациите. Как ще оцените представянето на отбора?

- Като добро. С този млад състав запазихме правото си на участие в най-престижния турнир в момента. Най-много ме радва фактът, че през целия турнир нашият тим играеше по-добре. Имаше развитие. Израствахме като игра, поведение, отдаденост. Няма как да не се радвам и да не се зареждам с позитивна енергия. Разбира се, можеше да постигнем и повече. Бяхме близо до други победи, но това вече е минало и аз гледам реално на нещата. Те са, че представянето ни в Лигата на нациите е позитивно.

- Имаше ли моменти на напрежение през тези два месеца?

- Няма как без напрежение на най-високото ниво. Най-вече то беше дали ще успеем да покажем най-доброто от себе си. В никакъв случай не е имало паника и страх, че може да изпаднем. Момчетата се справиха с всички трудности. В нашия тим изгряха нови звезди. И затова определям само като положително участието ни. Българската федерация по волейбол по никакъв начин не ни е притискала, а напротив - предостави най-добрите условия за работа. Даде на мен и екипа ми пълна свобода да работа и мога само да кажа едно голямо благодаря!

- От кои волейболисти сте най-доволен?

- В колективен спорт е трудно да отличиш единици. Всеки има принос за успеха ни. Дори тези, които са играли по-малко. Всички се влагаха по най-добрия начин в тренировъчния процес и имат заслуга за играта ни. Много от младите се представиха страхотно. Нямам забележки към нито един. Адмирации и за отбора, и за екипа.

- Александър Николов направи трансфер в италианския шампион Лубе след края на Лигата на нациите. Ще успее ли там? Това ли е новата голяма звезда на България?

- Алекс е изключителен талант. На неговата възраст той е от калибъра на Матей Казийски. Освен всичко, което виждате в игра, момчето е сериозно до безкрай. Съсредоточен е в целите си. Аз нямам съмнение, че ще успее в Лубе. И не само ще е титуляр в италианския отбор. Единствено му пожелавам да е жив и здрав. Очаква го бляскаво бъдеще. Нека е все така устремен към това, което иска.

- Колко важно е за българския волейбол, че двата ни национални отбора остават в Лигата на нациите?

- Тук искам да поздравя и женския национален отбор с целия треньорски екип. Лигата на нациите е най-високото ниво на волейбола. Тя ще позволи и на двата ни отбора да развиваме младите на най-високо ниво. Сега запазихме позициите си, догодина трябва да надградим. Тогава момчетата и момичетата ще имат повече опит.

- Може ли да се каже, че основите на новия ни отбор са поставени?

- Абсолютно да! Правилното решение беше да се подмлади състава. Досега практиката да кърпим оголени места за всяко състезание доведе до низходящо представяне. Ако искаме да имаме отбор зад хоризонта, това е начинът. Поех риска и той се оправдава. Вярвам, че във времето ще се отплати.

- Играхме без Цветан Соколов и Тодор Скримов. Ще бъдат ли готови за световното първенство?

- Разговарях днес и с двамата, а и с Алекс Грозданов. Добре са и тренират здраво. Живот и здраве ще бъдат на линия за лагера, който започва на 21 юли. Ще бъдем в пълен състав и напълно подготвени.

- Какво очаквате да направи България на световното?

- Първата цел е да излезем от групата. После имаме шансове за Топ 8. Ще се борим и смятам, че можем да го постигнем. В Лигата на нациите показахме, че имаме шансове срещу големите отбори. Сега е моментът да надградим и да започнем да ги побеждаваме.