Женският национален отбор по волейбол на България запазва място в Лигата на нациите за следващия сезон! Момичетата на селекционера Лоренцо Мичели надиграха Полша с 3:1 (22:25, 25:13, 25:17, 25:22 ) в последния си мач от домакинския турнир в третата седмица от Лигата на нациите в „Арена Армеец“ в София.

Така „лъвиците“ записаха четвърта победа и изпълниха целта си - да приключат с успех пред родна публика и място в турнира догодина. Те завършват на тринадесето място в крайното класиране с четири успеха и 12 точки.

Победата бе изключително важна не само за достойното представяне на подмладения ни състав, но и за оставането в световната надпревара, като България изпревари прекия си конкурент Белгия в класирането сред „чалъндж отборите“, което му гарантира място в световния елит догодина.

Селекционнерът Лоренцо Мичели заложи на същия стартов състав, както в предишните мачове: Лора Китипова, Силвана Чаушева, Мария Йорданова, Мирослава Паскова, Нася Димитрова, Мира Тодорова - Жана Тодорова-либеро.

Lap.bg
26 снимки

Неуморните фенове отново бяха по трибуните на „Арена Армеец“, като не спираха да създават нужната атмосфера и да дават страхотна подкрепа на националките ни. А те имаха нужда от това!

Очакванията за успех в тази последна битка си оказа своето влияние и националките ни отбелязаха скован и неубедителен старт. Полякините се възползваха и поведоха с 5:1. Напрежението продължи да присъства в родните редици, а тимът ни заигра ролята на догонващ. Нашите успяха моментно да изравнят при 20:20, но не и напълно да се стабилизират. Последва поредица от грешки, които доведоха до три точки за Полша 23:20. Това бе ключов момент и съперникът спечели първия гейм.

Нашите се отприщиха във втората част. След три поредни точки на най-младата на полето - Мария Йорданова, настроението се завърна на терена, а тимът ни показа друго лице, такова каквото е нужно за победата. България поведе с 8:5 и започна да диктува развоя. Момичетата се разиграха и увеличиха преднината на 17:11. До края те не оставиха никакви шансове на съперника. Успешна атака на Мария Йорданова донесе победната точка, като националките взеха втория гейм с разгромна разлика.

Тимът ни запази възходящата линия и в третата част. Усмивките и емоцията бяха на лице, а това доведе и до повишаване на успеваемостта в отделните елементи. Съставът ни взе първоначален аванс, а в средата не гейма имаше преднина от четири точки 17:13. Полякините се дестабилизираха и започнаха да грешат. „Лъвиците“ отново повалиха съперника с голяма разлика и поведоха с 2:1.

Публиката затанцува по трибуните, а тимът ни започна ударно с 6:3 в четвърта част. До края волейболистикте ни показаха, че в този мач са по-класният тим и приключиха с крайното 3:1 в соя полза, като направиха изключително успешен и достоен завършек в Лигата на нациите през този сезон.