Волейболните национали на Канада победиха България с 3:0 (28:26, 25:23, 25:16) гейма в мач от Лигата на нациите в Римини, Италия. Това е четвърта загуба в пет мача за родните национали в турнира. 

Българите успяваха да дръпнат в резултата в хода на геймовете, но лековати грешки в редиците ни носеха увереност на канадците, с която стопяваха сериозното си изоставане. При аванс от 2:0 гейма съперникът заигра с още по-голямо самочувствие и затвори мача с убедителното 25:16 в последната трета част. "Лъвовете" бяха твърде зависими от формата на капитана ни Цецо Соколов, който реализира 22 точки в мача, а в последния гейм и сигнализираше за проблеми със своето рамо. 


ПЪРВИ ГЕЙМ 

Началото бе добро за "лъвовете", които поведоха с 4:1 точки след първите разигравания. Капитанът ни Цветан Соколов демонстрира добрия си сервис и след мощен ас първата почивка дойде при 8:3 за нашите момчета. Канадците се вдигнаха и след грешки в началния удар на българите съумяха да стопят разликата до 10:10. След сериозна битка за 16-ата точка вторият таймаут в гейма дойде при 16:15 за българите. Веднага след почивката канадците организираха добра контраатака през центъра и изравниха за 16:16. "Лъвовете" отвърнаха светкавично с мощна атака на Цецо Соколов, пробила двойната блокада на Канада. Канадците поеха инициативата в края на гейма, но българският блок бе силен в ключов момент и не позволи изоставане. Българите пропуснаха два геймбола и след ас на Джон Перин канадците взеха първия гейм с 28:26. 

ВТОРИ ГЕЙМ

Вторият гейм стартира с равностойна размяна на точки, но "лъвовете" дръпнаха с 6:4. Канада успя да навакса разликата и след успешно нападение на Шварц изравни за 8:8. България влезе в добра серия и Хоуг опита да наруши ритъма на нашите с треньорски таймаут при 13:9. Изглежда това даде резултат, тъй като след две последователни грешки на "лъвовете" съперникът върна до 11:13. В средата на гейма две последователни видеопроверки, инициирани от двете страни,  накъсаха игровия ритъм, но в крайна сметка точката бе отсъдена за нашите момчета, което оформи разлика от 17:13. Противно на очакванията, това помогна на канадците, които демонстрираха страхотно посрещане и стопиха разликата до 17:18. Неразбирателство в родния тим доведе до 21:21. Цецо Соколов сгреши от сервис и поднесе геймбол на северноамериканците, които с лекота взеха втория гейм с 25:23. 

ТРЕТИ ГЕЙМ

Началото на третия гейм бе идентично с това на второто. След бърза размяна на точки между двата тима, България отново дръпна с 5:4. Грешка от сервис на Соколов и блокаут на нашите обаче обърна нещата и Канада поведе. След четвърти ас на Хоут и грешка на Цецо Соколов мачът започна да се изплъзва от ръцете на българите. Малко по малко разликата се увеличи до 14:8 за северноамериканците. Страхотна атака на Перин и ас на Шварц оформиха колосалната дупка от 18:9 в полза на "кленовия лист". "Лъвовете" нямаха шанс за наваксване на резултата и след поредна грешка загубиха и третия гейм с 16:25. 

С победата канадците събраха 6 точки, с което се изкачиха до 10-ото място в класирането. Родните национали пък остават с пет пункта на незавидното 12-о място. Утре България излиза в ново предизвикателство срещу Иран. 


Канада - България  КР 3:0 (28:26, 25:23, 25:16)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Канада: 1. Тайлър Сандърс, 2. Джон Перин, 4. Никълъс Хоут, Даниел Янсен, 20. А. Шварц, 19. Бан

Селекционер: Глен Хоуг

България: 2. Стефан Чавдаров, 9. Георги Сеганов, 19. Цветан Соколов, 14. Аспарух Аспарухов, 22. Николай Къртев, 26. Светослав Иванов, 18. Владислав Иванов /либеро/

Селекционер: Силвано Пранди