Всички 24 участници в Европейското първенство по волейбол за мъже през 2021 вече са известни, след като завършиха отделните квалификации. Като домакини на първенството между 1 и 19 септември се класират Полша, Естония, Финландия, Чехия. Директни места получават класиралите се от Евроволей 2019 - Сърбия (шампион), Словения (вицешампион), Франция, Италия, Русия, Германия, Украйна , Белгия.

От квалификации до турнира стигнаха България, Нидерландия, Турция, Латвия, Словакия, Черна гора, Португалия, Северна Македония, Испания, Гърция, Хърватия и Беларус. Жребият е на 27 май.

Също се оформи и крайната група на Европейското първенство за жени, на което България е един от домакините заедно с Румъния, Сърбия и Хърватия. Турнирът е между 18 август и 4 септември.

На шампионата участват 24 отбора, разделени в четири групи по шест тима. Град-домакин от българска страна е Пловдив, а мачовете ще се играят в зала "Колодрума".

Финалната фаза с двубоите за разпределението на медали ще се проведе в Белград (Сърбия). Като домакини участват България, Сърбия, Румъния и Хърватия. Класиралите отбори се от Евроволей 2019 са Азербайджан, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Полша, Русия и, Турция.

От квалификациите до турнира стигнаха Беларус, Босна и Херцеговина, Унгария, Гърция, Испания, Словакия, Финландия, Франция, Украйна, Чехия, Швейцария и Швеция. Жребият е на 20 май в Белград.