На 31 август националът Светослав Гоцев ще навърши 30 години, но въпреки това е един от най-опитните волейболисти в състава на „лъвовете“ след събирането на отбора през този сезон. Високият 205 сантиметра централен блокировач заяви в интервю за официалния сайт на БФ Волейбол, че подмладяването е естествен процес с оглед на следващия олимпийски цикъл.

 

- От две седмици вече водите физическа подготовката. Как се чувствате?

- Добре. Работихме много целенасочено. Процесът бе организиран постепенно, не сме избързали с нищо. Всички сме на добър етап и вече сме готови да започнем занимания с топка.

 

- Трудно ли бе след толкова дълга почивка?

- За мен лично не, защото през този период не съм спирал с натоварванията. Занимавах се с фитнес и бягане. Гледах да поддържам възможно най-добра форма с оглед на ситуацията. Като гледам и другите момчета са добре. Нямаме хора с наднормено тегло, това е хубаво. Професионалисти сме и предполагам всеки е обърнал внимание по един или друг начин как да се поддържа по време на карантината.

 

- А успяхте ли да си починете емоционално?

- Определено да. Даже почивката ми дойде с една идея повече. Но имах и лични ангажименти, които отлагах дълго поради липса на време. Стана така, че съчетах полезното с приятното.

 

- Националният отбор е обновен. Как го виждате като един от най-опитните в него?

- Времето минава. Сега си давам равносметка, че е така. Колелото се върти - едни излизат, други идват. Сега има нови хора, които не съм ги виждал. Но ще помагаме, ще интегрираме младите колеги.

 

- Какво мислите за това подмладяване?

- Това е неизбежно. Сега е точният момент, след като не успяхме да се класираме за Олимпийските игри - било за една точка или за три гейма. Факт е, че няма да сме в Токио. Затова именно сега трябва да се направи един нов четиригодишен цикъл. Да се работи за бъдещето и развитието на отбора.

 

- Каква е атмосферата с младите момчета? Има ли вече колектив?

- За толкова малко време все още не мога да кажа точно. Както се казва - някои още не са си показали рогцата. Ще видим по-нататък. Но определено работим добре, има настроение и желание. Това е най-важното.

 

- Ще ви липсват ли мачовете? Живеем в лято без турнири.

- Честно казано – не. От 2010 година съм в националния тим и досега не си спомням летен сезон без мачове. Винаги беше доста в този период. Не сме имали почивка. Затова смятам, че за всички е добре дошла липсата на международни срещи. Ще обърнем изцяло внимание на физическата подготовка, тактиката и всичко друго, което треньорското ръководство прецени. Ще има време за всичко, за което не е достигало време в последните години.

 

- Какво мислите за предстоящата европейска квалификация с Израел и Австрия в началото на 2021 година?

- По име ние сме много над Израел и Австрия. Не познавам съперниците като състави и не мога да коментирам. Единственото искам да подчертая е, че към всеки съперник трябва да се подхожда с нужното уважение.

 

- Ще се класираме ли за Евроволей 2021?

- Това е постижима цел. Надявам се да успеем.