България постигна категорична победа на старта във втората квалификационна фаза за Европейското първенство по волейбол за девойки под 17 години. Воденият от селекционера Владислав Тодоров състав се наложи с 3:0 (25:14, 25:20, 25:19) над Кипър в зала "Христо Ботев". Стартовият състав на "лъвиците" включваше Една Тодорова, Дарина Нанева, Лия Млякова, Деница Ангелова, Вяра Парапунова и Виктория Нинова.
Мачът започна с точка на Млякова и равностойна игра в първите минути. Кипърският тим поведе с 5:2, но при сервис за България резултатът беше изравнен. Така той се запази до 7:7, когато последва силна българска серия от 7 безответни точки за 14:7. Увереността и концентрацията се настаниха в българските редици и българките с лекота затвориха гейма при 25:14.
 
Дарина Нанева беше реализирала 5 точки, а по 4 бяха добавили Калина Венева и Вяра Парапунова. Трите продължиха със своята резултатност и през втората част, подпомогнати от Лия Млякова. Вторият гейм стартира ударно за България. Младите родни таланти поведоха с 8:0, въпреки опитите на кипърките да върнат интригата. Българките поддържаха разлика от 5-6 точки, за да триумфират и в тази част с 25:20.
 
Последният гейм започна с леко предимство за Кипър, но България отново бързо достигна до обрат и след няколко добри атаки пак успя да поведе. В тези минути българският тим записа 8 точки срещу само 2 в полза на съперника и се стигна до 14:7. Последва нова силна серия при български сервис, а двубоят приключи при 25:19.
 
Десет родни националки успяха да запишат точки срещу Кипър. По 8 точки реализираха Нанева и Парапунова, по 7 - Венева и Млякова, а по 6 - Жекова, Тодорова и Ангелова.
 
В събота България излиза срещу Словакия, а двубоят в София отново е от 19:00 часа.
 
Германия също записа първа победа в европейските квалификации, след като надделя над Словакия с 3:1 (25:9, 15:25, 27:25, 25:15). Михаела Канова направи силен мач за Словакия и завърши с 20 точки, от които 14 на сервис. Най-резултатна в срещата беше Леана Грозер, който записа 24 точки за Германия, Марика Локер добави 14.
 
Автор: БТА/Асен Даскалов