Националният тим на България загуби от Словения с 0:3 (29:31, 22:25, 30:32) в последния мач от групите на Евроволей 2023. Така българските волейболисти завършват на четвърто място в групата си и ще срещнат Франция на 1/8-финалите. 

Първият гейм започна отлично за "лъвовете", които поведоха с 5:1, но след това словенците изравниха. В средата на гейма нашите момчета пък успяха да обърнат за 16:15. В крайна сметка оспорваната първа част завърши с 31:29 в полза на Словения след страхотна битка.

Вторият гейм също започна с преднина за националите ни. Все пак по подобие на първата част, словенците взеха преднина в средата на гейма, а ние изравнихме до 16:16. След това обаче тимът на Джордже Крецу взе преднина от четири точки и успя да затвори гейма.

България отново поведе и в началото на третия гейм, който бе още по-оспорван от предните. В самия му край "лъвовете" имаха и няколко шанса да затворят гейма и да се върнат в мача, но словенците успяха да се защитят, а в крайна сметка и да спечелят третата част с 32:30.

start-photo.bg
33 снимки

Първи гейм (29:31):

Страхотно начало за "лъвовете" - успешна атака, а след това Георги Братоев с блок направи резултата 2:0 в наша полза. Последва топка в аут при нападение на словенците, което ни даде преднина от 3 точки. Авансът на българските волейболисти дори се покачи на 5:1 след колеблива игра на първенеца в групата ни. Последваха обаче четири поредни точки за Словения и резултатът бе изравнен - 5:5. Цветан Соколов прекъсна тази серия със страхотна забивка. Словенците поведоха за пръв път в срещата за 8:7 след неточност в нашето поле. След това обаче дойде и грешка на Словения и 8:8.

Словения взе две точки преднина при 11:9 след ас на Тине Урнаут. Това предизвика селекционерът ни Пламен Константинов да поиска първия си таймаут. Клемен Чебул преодоля троен блок с красиво изпълнение по диагонала за 12:10 в полза на словенците. Рок Можич продължи много силния си сервис, с който в началото заличи преднината ни. Той направи нов ас за 14:11, а след това последва още една мощна забивка на Цветан Соколов. Илия Петков направи директна точка от сервис и намали изоставането на "лъвовете" само на 1 точка, но след това сбърка и прати втория си сервис в мрежата - 15:13 в полза на Словения. 

Последваха много силни минути за българския тим. "Лъвовете" успяха да стигнат до обрата 16:15, а след това водеха и при 17:16, но Алекс Николов сгреши от сервис и така се стигна до ново равенство. Геймът продължи да върви точка за точка. Цветан Соколов за пореден път бе острието в атаката ни и реализира за 20:19. След това блок-аут отново върна паритета. В този момент пак на сервис застана Роб Можич, който създаваше сериозни проблеми за тима ни и отново от поведе Словения напред с 21:20, което предизвика нов таймаут от наша страна. Словенецът обаче прати следващият си начален удар в аут. Страхотен блок на Соколов отново ни даде аванс. Стигна се и до 23:23, което потвърди колко оспорван е първият гейм.

Защитихме три гейм пойнта и резултатът стана 26:26. Геймът продължи точка за точка, а в едно дълго разиграване Словения измъкна точката за 28:27. След поредно драматично разиграване се стигна до 29:28 и още един шанс за словенците. Клемен Чебул прати топката в аут от сервис и така равенството бе възстановено. Блок-аут даде нова преднина на Словения, като тимът на Джордже Крецу този път затвори гейма след топка в аут на Алекс Николов - 31:29 за Словения.

Lap.bg
25 снимки

Втори гейм (22:25):

Вторият гейм също започна добре за "лъвовете", след като те поведоха на старта му с 2:1, но и в тази част се запази тенденцията за оспорвана игра и бързо се стигна до 4:4. Грешка на словенците ни даде аванс, а след това топка в аут удвои преднината ни за 6:4, след като поискахме видео проверка на ситуацията, която първоначално бе отсъедна за Словения. Двете ни точки преднина се запазиха и при 8:6. Клемен Чебул пусна топка над блокадата ни, която тупна пред Цветан Соколов и отново намали изоставането ни, а Ален Пайенк направи 8:8 с майсторско изпълнение през центъра. 

Цветан Соколов обаче отново реализира по диагонала и ни даде точка преднина. Роб Можич застана на начален удар при 9:9, а Алекс Николов прати топката с много сила в аут и така словенците поведоха. Нова негова грешка пък удвои аванса на Словения. Така Пламен Константинов взе първи таймаут в този гейм. Мощна забивка на Мартин Атанасов отново намали изоставането ни. Страхотен сервис на Алекс Николов, а след това блокада на Мартин Атанасов доведе до изравнителна точка - 14:14. Геймът тръгна точка за точка по подобие на първия и се стигна до 16:16.

Словения влезе в много добра серия и взе три поредни точки, като така поведе с 19:16, а това накара Пламен Константинов да поиска нов таймаут. Роб Можич продължи да ни затруднява сериозно със силните си сервиси. Преднината на словенците скочи на четири точки в решителен момент - 21:17. След това Можич обаче прати топката в аут от началния си удар. Последва грешка и от наш сервис, което отново покачи преднината на словенците - 22:18. Алекс Грозданов не бе спрян от блока на противника и за кратко ни върна в гейма, но последва грешка на Цветан Соколов от началния удар. Алекс Николов успя да реализира 20-ата точка за "лъвовете", които продължаваха да изостават с три. След това самият той застана на сервис. Изпълнението му бе добре, а в последвалото разиграване дойде спорна ситуация, в която съдиите замълчаха при атака в мрежата на словенците. Разбира се, Пламен Константинов и българският тим веднага поискаха разглеждане на ситуацията, което в крайна сметка ни донесе точката. Джордже Крецу пък не остана по-назад и веднага поиска на свой ред разглеждане, което целеше най-вече накъсване на играта. Алекс Николов обаче вкара много мощен сервис, но за жалост на нашите точката беше за Словения - 24:21. Словения все пак успя да затвори и втория гейм с 25:22

Трети гейм (30:32):

Цветан Соколов донесе първата точка в гейма за България. След това обаче резултатът бе изравнен. Алекс Николов пък не остави шансове на защитата на словенците с мощна атака - 2:1. Отново той се справи отлично за 3:2. Отново безгрешният Роб Можич бе причината Словения да обърне. Алекс Николов обаче продължи с шоуто си в този гейм с трета точка и 4:4. Роб Можич, този път с доза късмет, успя да реализира 20-ата си точка в мача и даде нова преднина на отбора си. Този път Алекс Грозданов намери пръстите на блокадата, а топката излетя в аут - 5:5. Грешка на Александър Николов от сервис даде нов аванс на Словения.

Алекс Грозданов сгреши от начален удар, което пък направи резултата 7:7. Словения добре подреди блокадата си и спря нападението ни, за да поведат с 8:7. Това обаче не продъжли много след прекрасна атака на Ники Колев. Геймър продължи да върви оспорвано - 9:9. Равенството се запази и при 11:11, след като този път Роб Можич сбърка от сервис и прати топката далеч в аут. Следващото разиграване бе за Словения, но по-лошото бе, че Цветан Соколов се подхлъзна и удари коляното си. Той остана кратко на земята, но успя да се изправи и да продължи. След блок-аут Словения взе две точки преднина при 13:11. Разликата стана дори 3 точки в полза на словенците след добра контраатака - 15:12 и прекъсване за Пламен Константинов.

"Лъвовете" влезнаха в страхотна серия и изравниха до 17:17, което пък накара селекционерът на Словения да вземе таймаут. Цветан Соколов пък осъществи обрата. Последва ново равенство. Мартин Атанасов ни даде преднина от две след мощен сервис. За наше щастие Роб Можич сбърка на своя сервис - 21:19 в полза на България. Дойде 20-а точка за словенците след страхотна атака. Въпреки че Пламен Константинов поиска видео проверка, докосване до блокадата нямаше, което възстанови равенството в гейма - 21:21. Блокадата ни сработи перфектно и отново поведохме в резултата - второ прекъсване за Джордже Крецу. Алекс Николов реализира, а след това сбърка от сервис - 23:23.

Страхотно подаване на Сеганов, което бе посрещнато от Алекс Грозданов доведе до първи гейм бол в наша полза. Именно Грозданов застана на началния удар и сгреши. Неточност в словенския състав ни даде нов шанс за гейм бол при 25:24. "Лъвовете" не успяха да се възползват и от него след топка в мрежата при атака на Мартин Атанасов. Пламен Константинов поиска таймаут, след като възпитаниците му не успяха да реализират и трети гейм бол в тази час. Аут на Клемен Чебул от сервис даде пети гейм бол за "лъвовете" при 28:27, но блокадата спря нападението на Цветан Соколов - ново равенство. Алекс Николов направи резултата 29:28 и отново отиде да изпълни начален удар, като и този път сгреши - 29:29. Феноменална атака по правата на Цецо Соколов доведе до пореден гейм бол за българските волйеболисти, но отново блок-аут и 30:30.

FT България - Словения 0:3 (29:31, 22:25, 30:32)

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Александър Николов, Мартин Атанасов, Николай Колев, Алекс Грозданов - Теодор Салпаров-либеро

Старши треньор: Пламен Константинов

СЛОВЕНИЯ: Грегор Ропрет, Рок Можич, Тине Урнаут, Клемен Чебул, Ян Кожамерник, Ален Пайенк - Яни Ковачевич-либеро

Старши треньор: Джордже Крецу