Българският национален отбор по волейбол отстъпи с 0:3 гейма (25:27, 21:25, 29:31) на Аржентина в олимпийския квалификационен турнир в Сиан (Китай). По този начин след три изиграни срещи българите имат 1 победа и 2 поражения, докато аржентинците са с 2 успеха и една загуба. Група С на турнира, в която е и България, е съставена от осем отбора, а първите два в крайното класиране печелят квоти за участието си в Париж догодина.

Волейболистите на селекционера Пламен Константинов играха доста прилично, но явно недостатъчно, за да вземат дори и гейм срещу бронзовите медалисти от Олимпийските  игри в Токио. В групата начело излезе Аржентина, но по-късно днес е дербито между двата непобедени до момента състава Полша и Канада и един от тях ще се върне на върха. За България шансовете  остават, макар и доста скромни, но минават при победи в оставащите четири мача и благоприятен развой в групата. Другите два мача в кръга са Китай – Мексико и Нидерландия – Белгия.

Капитанът на българския тим Цветан Соколов беше най-резултатен в мача с 20 точки, 18 от атака, 1 от блокада и 1 ас. 9 прибави Мартин Атанасов, с по 7 завършиха Аспарух Аспарухов, Алекс Грозданов и Александър Николов. За Аржентина 16 точки вкара Бруно Лима, Факундо Конте остана с 11, а Агустин Лосер прибави 9.

Иначе България започна отлично срещата и в началото аржентинците не се ориентираха в атака, а момчетата на Константинов с успешна блокада дръпнаха с 3:0. След това с добри атаки на Цветан Соколов и Грозданов авансът се увеличи на 11:6. България водеше с 3 точки в заключителните минути на първия гейм – 19:16 и 20:17, но след това авансът им беше заличен. Аржентинците поведоха с 24:23 с ас на Лосер, а при 26:25 Константинов поиска видео-чалъндж, но се оказа, че българската блокада е докоснала топката и така Аржентина поведе с 1:0 гейма.

Във втория гейм след равностойно начало България взе минимален аванс от 15:13. След това обаче аржентинците започнаха да хващат българските атаки, а блокадата им стана по-сигурна и това им позволи да обърнат резултата до 20:18 с точни намеси на Лусиано Палонски и на Ди Чеко. Атака на Факундо Конте направи 24:21 и оттам Аржентина поведе с 2:0 гейма.

Най-доброто представяне днес за България беше в третия гейм, където въпреки ранното изоставане (4:7, 8:11, 11:14, 13:16), те намериха сили да се върнат. Подаване на Сеганов и успешна атака, завършена от Аспарухов, изравни резултата за 18:18. Блокада на Цветан Соколов осигури още едно равенство при 22:22, а нов блок – този път на Грозданов спаси гейма за 24:24, последвано от атака на Аспарухов за аванс на България 25:24. Българите имаха още един гейм-бол при 27:26, но накрая не успяха да оползотворят добрите си моменти.

Следващата среща на България е ,тре (4-и октомври) от 5:00 часа българско време срещу състава на Нидерландия.