Българският национален отбор по волейбол победи с 3:0 гейма (25:18, 25:19, 25:14) домакина на олимпийската квалификация Китай. Двубоят от група С се игра в град Сиан в азиатската страна.

За родните „лъвове“ предстои среща с актуалния еврошампион Полша – абсолютен фаворит в нашата пресявка. В същата група са още Аржентина, Нидерландия, Мексико, Канада и Белгия.

Квота за Олимпийските игри в Париж получават само първите два тима.

Снимки: Startphoto.bg
30 снимки


Гейм 1

Родният тим започна ударно мача и на бърза ръка поведе с 5:0 точки. Мартин Атанасов вкара няколко много хубави сервиса, които затрудниха максимално посрещането на китайските волейболисти. Домакините взеха шестата точка в мача след видео обжалване, но последва точка на Алекс Грозданов. При 1:6 сервис на домакините прелетя в аут, а впоследствие двата тима размениха по още точка до 2:8.

В следващите няколко разигравания двата тима разменяха по няколко точки. Китайците съкратиха чувствително аванса на нашите между 6:12, докаравайки го до 11:13. Точно тогава Соколов завърши българска контра по много убедителен начин. Мартин Атанасов с ас направи 11:15, но китайците се съвзеха след двете поредни точки и вкараха своята 12-а.

Алекс Грозданов също започна много силно на сервис, правейки посрещането на Китай много трудно. Нова атака на Алекс Николов от зона 4 направи резултата 18:13 в наша полза. Николай Колев компенсира една своя грешка с добра офанзива за 20:15.

Ву Шън взе второто си прекъсване в първата част, ала след това Сеганов пусна технично за 22:16, а великолепна блокада на Соколов направи резултата 23:16. Атанасов атакува технично и изведе националите до геймбол при 24:16. Грешка на начален удар на китайците даде успеха на България в първата част с 25:18.

Гейм 2

Вторият гейм започна далеч по-зле за нашите, които допуснаха ранно изоставане от три точки при 2:5. Чуан атакува по блокадата за 8:5, но единична такава на Мартин Атанасов възстанови паритета при 9:9. Собственоръчно Атанасов направи и 10:9.

Нашите излязоха с 4 точки напред при 13:9 – една единична блокада на Грозданов и тройна блокада донесоха точките. При 15 равни Цецо Соколов прати страхотен сервис в китайската половина, за да даде аванс на „лъвовете“. Алекс Николов застана на сервис при 16:18 и "трикольорите" дръпнаха с четири точки, преди китайците да върнат една по правата от зона 2.

Технична атака на Цветан Соколов от зона 2 за 23:18 и нова грешка на сервис на начален удар на китайците дадоха успеха на България във втория гейм с 25:19.

Гейм 3

В началото на третия гейм България „копира“ старта на началото на мача. Родните „лъвове“ поведоха на бърза ръка с няколко точки, като ключово участие имаше Цецо Соколов с две атаки от зона 2. Българите успяха да дръпнат и с пет точки аванс за 10:15, но тогава скъсен сервис бе посрещнат добре от китайците, които играха през блокадата от зона 4. Азиатците за първи път успяха да спрат сервис на Сеганов при 6:11.

Соколов атакува скоростно от зона 4 по диагонала за 12:7. Колев успя добре да атакува по блокадата за 15:8. Куриозна точка на Соколов, който атакува топката се върна от блокадата в главата му и после влезе в полето на Китай за 17:9. Нов ас на Соколов за 18:9, след който Ву Шън взе прекъсване за домакините.

При 23:11 в наша полза по-малкият син на Владимир Николов - Симеон, записа дебют за мъжкия ни национален тим.


FT / Китай - България 3:0 (25:18, 25:19, 25:14)

Състав на Китай: Бин Уан, Чжинин Чжан, Ю Яочън, Чжиян Чуан, Ли Йончжън, Пън Шикун и Чжу Жоншуай - либеро

Селекционер: Ву Шън

Състав на България: Мартин Атанасов, Георги Сеганов, Цветан Соколов, Александър Николов, Николай Колев и Алекс Грозданов и Мартин Божилов – либеро

Селекционер: Пламен Константинов