Волейболистките от националния отбор на България записаха много важен успех с 3:1 гейма (25:22, 25:18, 24:26, 25:15) срещу Република Корея в деветия си мач от Лигата на нациите (VNL).
 
По този начин нашите момичета направиха голяма крачка към оставането си в надпреварата, като вече имат две победи в актива си. Друг резултат от днешния ден - Канада - Хърватия 3:0 помогна на България да се измъкне от последното място сред “чалъндж” отборите. „Лъвиците“ са 14-и в класирането с 8 точки, като изпреварват тима на Хърватия, който също има 2 победи, но общо 6 точки. С 8 точки са и тимовете на Нидерландия и Тайланд, а Доминиканската република има 7 точки, но от три победи.
 
В сряда, 28 юни, България почива, а в четвъртък, 29 юни, момичетата на Лоренцо Мичели срещат олимпийските шампионки от Токио 2020 от САЩ в 09:30 часа.
 
БЪЛГАРИЯ - РЕПУБЛИКА КОРЕЯ 3:0 (25:22, 25:18, 24:26, 25:15)
 
БЪЛГАРИЯ: Петя Баракова, Радостина Маринова, Мария Йорданова, Елена Бечева, Мира Тодорова, Борислава Съйкова - Мила Пашкулева-либеро 
Треньор Лоренцо Мичели

РЕПУБЛИКА КОРЕЯ: Ким Даеун, Ким Даин, Соови Канг, Жиун Жеонг, Хойонг Жинг, Жуа Лии - Жунгвон Моон-либеро 
Треньор Сесар Ернандес Гонсалес 
 
 
ПЪРВИ ГЕЙМ

След дълго разиграване първата точка бе спечелена от корейките, а от последвалия сервис съперникът ни повесе с 2:0. Нашите постепенно се успокоиха, но трудно завършваха атаките си и това накара Лоренцо Мичели да поиска прекъсване при 2:5. Това даде резултат и Радостина Маринова намали изоставето, макар и с помощта на мрежата. Последва атака по правата на Радостина Маринова за 6:7. Нова атака на Радостина Маринова и 7:8, а блокада на Мария Йорданова възстанови равенството при 8:8. То се запази и при 12:12 след грешка на корейките в атака. Мира Тодорова донесе равенство при 13:13 от „краче“.

Контраатака на Радостина Маринова изведе България напред при 15:14, а Борислава Съйкова атакува през центъра за 16:14. Сесар Гонсалес взе прекъсване за Република Корея. Мира Тодорова атакува в аут и Република Корея поведе със 17:16. Лоренцо Мичели взе второто си прекъсване във втората част. Елена Бечева атакува успешно от зона 2 по диагонала за 17:18. България изравни резултата при 20:20. Мария Йорданова атакува по диагонала от зона 4 за 21 равни. Успешна българска двойна блокада и 22:22. Елена Бечева атакува по блокадата от зона 4 за 23:22. Българките стигнаха до геймбол при 24:22. Успешна атака на Елена Бечева по блокадата осигури първата част за "лъвиците" с 25:22. 

ВТОРИ ГЕЙМ 

Първата точка за нашите във втория гейм бе реализирана от Мария Йорданова, която изравни да 1:1. Последва двойна блокада на Петя Баракова и Мира Тодорова , която даде аванс на България за 3:2. Мощна атака на Мария Йорданова и 4:2. Мира Тодорова направи 5:4 от „краче“. Последва ас на Мария Йорданов и селекционерът на корейките взе прекъсване. Ефектът се видя и противникът поведе за първи път в гейма - 8:9. Логично последва таймаут и за нашия тим, в който Мичели се опита да върне увереността в неговите момичета. Дълго разиграване бе завършено успешно от Радостина Маринова, а Баракова с ас донесе аванс от две точки - 11:9. Грешка на съперника донесе нова точка за "лъвиците" - 12:9. С добра игра в защита корейките намалиха изоставането - 13:12. Мария Йорданова увеличи преднината, преодолявайки блокадата на съперника. Корейките обаче настъпиха в следващите разигравания и с много агресия успяха да поведат - 14:15. Лоренцо Мичели веднага взе ново прекъсване с цел да спре устрема на съперника. Последва най-дългото разигравене до момента, но за съжаление нашите не успяха да се възползват от три възможности за точка. 

Успешна двойна блокада и съобразителна игра на Мира Тодорова доведе до 17:16 за България, а разликата от една точка се запади след сгрешен сервис на корейките. Нова двойна блокада означава 20:17 и селекционерът Гонзалес взе прекъсване. Мария Йорданова носи нова точка от начален удар след колебливо посрещане на съперника. Мира Тодорова и Ели Бечева доближиха нашия тим до спечелване и на втория гейм - 23:17. Сервис в аут даде възможност на "лъвиците" да затворят гейма и Радостина Маринова се възползва - 25:18.

ТРЕТИ ГЕЙМ

България поведе след топка в аут на съперника, а успешна блокада на Борислава Съйкова прави резултата 2:1. Грешки в нашия тим позволиха на Корея да поведе с 4:2, но с добра блокада "лъвиците" стигнаха до изравняване - 4:4. Колебливата игра на момичетата на Мичели донесе нова преднина от две точки на съперника. Оличен сервис на Мария Йорданова донесе изравняване, а нова успешна блокада ни носи точка аванс - 7:6 и съперникът взе първо прекъсване в гейма. Мария Йорданова обаче греши на сервис и резултатът отново е равен - 7:7. Елена Бечева обаче с много съобразителност преодоля блокадата и България отново излиза напред. Красиво разигравене с отлични изяви в защита бе спечелено он нашите за 9:8. С удар по блокадата и точка от начален удар корейките отново изравниха - 10:10 и нашият селекционер веднага взе прекъсване. Веднага след него с нападение от втора линия и отличен сервис съперникът поведе с две точки. С удар покрай блокадата и нов ас на Ким авансът на корейките набъбна на 4 точки.

Борислава Съйкова през центъра сложи край на серията от пет поредни точки на съперника - 11:14. Блокада на Мира Тодорова и ас на Съйкова намалиха изоставането ни само на една точка и този път Сесар Гонзалес поиска прекъсване. Корейките отново излазоха напред, но с удар по блокадата на Мира Тодорова и грешка на съперника, България взе точка аванс. В заключителната част геймът вървеше точка за точка, а при 21:20 за Корея, Лоленцо Мичели вде ново прекъсване. Важно отигравене на Радостина Маринова по диагонала доведе до ново равенство, но докосване на мрежата оотново даде преднина на съперника. Мария Йорданова с тежък удар в лицето на корейка изравни - 23:23. Удар в аут покрай българската блоката - 24:23. Последва обаче ново изравняване след докосване на нашата блокада, а след това ас доведе до геймбол за домакините. Удар на Мария Йорданова в аут и 26:24 за Корея. 

ЧЕТВЪРТИ ГЕЙМ 

Корейките започнаха вдъхновено от спечеления гейм и поведаха с 2:0. "Лъвиците" изравниха с ас на Борислава Съйкова за 2:2, а Мария Йорданова изведе нашия тим напред в резултата - 4:3. Мощна атака на Мария Йорданова изведе България напред при 11:9, а малко след това Радостина Маринова отигра трудна топка в атака и „лъвиците“ дръпнаха с 14:11. След това Сесар Гонсалес взе прекъсване за Република Корея. Блокада на Елена Бечева и 15:11 за България, а след нова успешна атака на Елена Бечева вече имахме преднина от 4 точки при 16:12.

Нашите момичета след това отвориха още по-голяма разлика от 20:15. Блокада на Мира Тодорова и Радостина Маринова спря корейска атака за 21:15. Мария Йорданова атакува мощно от зона 4 - 22:15. Единична блокада на Радостина Маринова приближи българките на 2 точки от победата - 23:15. Блокада на Мария Йорданова и мачбол при 24:15. Мария Йорданова атакува мощно за 25:15 в четвъртата част и 3:1 гейма в мача. По този начин България записа втора победа в Лигата на нациите, с което направи голяма крачка към оставането си в надпреварата.