Изключително безкомпромисна, технична и класна селекция на България срази категорично с 3:0 (25:19, 25:16, 25:15) гейма Нидерландия във втория си мач от група В на европейската олимпийска квалификация, играна в Берлин за 80 минути. Така България излезе начело в класирането на групата с пет точки, след като спечелихме две при победата над Франция на 6-и януари с 3:2. „Петлите” са втори с четири пункта след победата над Сърбия, а третата позиция е именно за западните ни съседи, докато Нидерландия е последен.

Последната ни среща е със Сърбия на 8-и януари, който се явява „най-важният” мач. Ако загубим от сърбите с 0:3 или 1:3, то Сърбия ще ни задмине, макар да имаме по две победи, тъй като ще имат по-добри точкови показатели.

БЪЛГАРИЯ - НИДЕРЛАНДИЯ 3:0 (25:19, 25:16, 25:15)

Българските "лъвове" направиха много важната първа крачка към класиране за Токио 2020 със страхотната победа срещу Франция с 3:2 снощи. 

Холандия стартира в Берлин със загуба от "плавите" с 0:3, но въпреки това играчите на Роберто Пиаца показват сериозно израстване през последните години и със сигурност ще затруднят много "трикольорите".
 
България е с положителен баланс в срещите си с Холандия, като имат 23 победи и 14 загуби. Последната ни загуба от "лалетата" е в Световната лига през далечната вече 2003 година.
 
Първи гейм 

Холандците поведоха с две точки, след като откриха резултата с атака през центъра, а при следващата точка демонстрираха страхотна игра в защита. Българите възстановиха паритета след добра атака и последвал добър блок - 2:2. Последва размяна на точки, а "оранжевите" отново съумяваха да повеждат с минимална разлика след брейк точки, но отново я изпуснаха след добри прояви в защита на "лъвовете". След доза шанс - 8:7 за Холандия. Страхотна българска блокада на няколко пъти, България излиза напред в резултата след прекрасна поява на Виктор Йосифов и последвало престъпване на линията от противников играч - 10:8 за България! Таймаут за Холандия.

Той обаче не помогна след феноменална серия на Мартин Атанасов - три поредни точки от сервис и резултат от 13:8. Нов таймаут. "Оранжевите" най-сетне превъртяха началния удар на Атанасов след спечелена точка след истинска борба и добра завършваща атака. Двата отбора си размениха по два блокаута - 14:10. Холандците се съвзеха след сбъркан сервис и сбъркана атака, за да запишат две поредни точки - 2-рата от които, след удар на Цветан Соколов в мрежата от неудобна позиция. 18:13 след нов сбъркан сервис за Холандия.

Със самочувствие и набрана инерция родните ";лъвове" с разнообразни нападение тормозеха "оранжевата" отбрана. Брутална атака на българите оформи резултата на 23:17, след като атака от втора линия на Сеганов срази отбраната на състезателите от Ниската земя. След това дойдоха две поредни точки за Нидерландия при сгрешен сервис на нашите и добра блокада, но Тодор Скримов донесе първата точка за затваряне на гейма за България. Брилянтен сервис на Цветан Соколов в първа зона затрудни Тер Хорст и след атака на Маан топката отиде аут, за да затворим гейма. 


Втори гейм

На бърза ръка родните „трикольори” дръпнаха с три точки аванс на опонента си в Берлин. Атака по диагонала на Тодор Скримов покачи пак резултата. Нещата продължиха да вървят по план за селекцията на Силвано Пранди, а Мартин Атанасов игра с блокадата на „лалетата” за седма наша точка. "Седмицата" на Пранди продължи да е яростно жестока спрямо своя опонент, който трудно отговаряше на агресията, предложена от нашите волейболисти - 15:7.

Пристъпване на Мартин Атанасов даде седмата точка на "оранжевите", но Цветан Соколов пак направи разликата осем точки. "Филето" на мрежата спомогна на българите да направят ас чрез Соколов, чиито сервиси още от мача с Франция бяха на световно ниво. Холандците, от своя страна, също ни правиха "подаръци", след като атаките им отлитаха сериозно аут, което не затрудняваше българската защита.

Получи се нещо като отпускане в играта на "трикольорите", което скъси разликата до седем - 14:21. При прекъсването опитният Теодор Салпаров призова да не "връщаме" противника в мача, тъй като е "потънал".


Трети гейм

Изключително техничната и умела игра на България носеше лековато точки за нашите волейболисти, а хитро отиграване на Тодор Скримов от диагонала даде четвъртия пункт за „лъвовете”. Все пак диагоналът на Нидерландия Абдел-Азис в две поредни отигравания надигра нашата отбрана, но сервис-аут на Плак направи резултата 6:4. Феноменален отскок и прекрасна атака от 2-ра линия за Мартин Атанасов, който продължава да мъчи противника и със сервис - 9:5. Таймаут за Нидерландия.Йосифов сякаш се състезава с Атанасов по показателя асове. Точка от начален удар, а след нея още един брейк точка след нов добър сервис - 12:7.

Три непредизвикани грешки в нашето поле скъсиха разликата на 11:13, но Цветан Соколов с брутална атака отвори пак разликата до три. Люк ван дер Щелер опита атака през средата, но топката спря в мрежата за 18:11, но грешен сервис на Тодор Скримов даде 12-ата точка за Нидерландия. Топка аут на Тайстен Хорст

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Тодор Скримов, Мартин Атанасов, Светослав Гоцев, Виктор Йосифов - Теодор Салпаров-либеро

Старши треньор: Силвано Пранди

НИДЕРЛАНДИЯ: Весел Камник, Нимир Абдел-Азиз, Тийс Тер Хорст, Йелте Маан, Михаел Паркинсон, Фабиан Плак - Юст Дронкерс-либеро

Старши треньор: Роберто Пиаца