Волейболните националки записаха трета поредна победа в тазгодишната Златна европейска лига. Момичетата на селекционера Иван Петков спечелиха с 3:0 (25:21, 25:14, 25:22) срещу Словакия пред около 1000 зрители в зала "Колодрума". Срещата бе първа за "лъвиците" пред родна публика от две години насам, а сред зрителите бе и треньорът на футболния Арда - Николай Киров. 

Така България, която ще бъде домакин и на финалната четворка, като мачовете ще се играят в Русе, е еднолично начело в класирането в група "В" с 3 победи от 3 мача и 9 точки. Словакия пък е без победа до момента и една единствена спечелена точка.
 
Двубоят започна отлично за гостите, които набързо поведоха с 4:0. След серия от добри изпълнения на сервис обаче от Гергана Димитрова, последвани от успешни атаки на капитанката Елица Василева, "лъвиците" изравниха за 5:5. Нася Димитрова първо направи успешна атака, а след това хвана на блокада волейболистка на Словакия и така родният тим поведе с 10:8. остепенно момичетата на Иван Петков вдигнаха оборотите и започнаха да показват мощта си в атака, трупайки солиден аванс от 19:12. Гостите опитаха да дадат отпор, но българките не загубиха концентрация в решителните точки и поведоха с 1:0 гейма след 25:21.
 
"Лъвиците" започнаха втората част както завършиха първата - убедително и с преднина от 6:2, което принуди треньора на Словакия да поиска таймаут, който обаче не промени с нищо случващото се на паркета в зала "Колодрума". Българките доминираха във всеки елемент на играта и логично с оглед на показаното, дръпнаха с 12:6 точки. Превъзходството на домакините продължи да бъде осезаемо и гостите бяха принудени да поискат още едно прекъсване при 20:11, но в крайна сметка частта завърши категорично - 25:14 за България.
 
След като в края на втората част Иван Петков направи промени и вместо Василева заигра Миланова, в началото на третата Мирослава Паскова започна в стартовата шестица. Ротациите не спряха устрема на българските волейболистки и те продължиха да извличат максимума от всяка точка, а цифровото изражение бе 11:4. До края на мача "лъвиците" играха без напрежение и се поздравиха с победата след 25:22.
 
Елица Василева и Христина Вучкова, които пропуснаха първия състезателен уикенд в Златната лига, до последно си оспорваха лидерската позиция за най-много отбелязани точки в мача. В крайна сметка Василева "триумфира" в този двубой с 13 точки. Вучкова остана с 10.

Утре (5 юни) е последния мач за България срещу третия тим в групата - Украйна, който е воден от Владимир Орлов. Срещата отново е от 20,30 часа.