Националният ни отбор по волейбол стартира по перфектен начин мачовете от Лигата на нациите, които се играят в родната „морска столица” Варна. Възпитаниците на Силвано Пранди изстрадаха успеха, но в крайна сметка надделяха с 3:2 над Австралия в зала „Конгресна”. На дваж „кенгурата” имаха превес в резултата, но концентрирана игра в четвъртия гейм и тайбрека донесоха ценния триумф за „лъвовете”. Донякъде успехът бе помрачен от липсата на много зрители в морската зала.

По този начин те записаха трета победа в надпреврата и втора поредна и застанаха на десетото място във временното класиране със седем точки. Австралия пък остана 14-и с шест точки, а „трикольорите” на 15-и юни ще посрещнат пак във Варна селекцията на Япония.

БЪЛГАРИЯ – АВСТРАЛИЯ 3:2 (20:25, 29:27, 22:25, 25:21, 15:13)

Мачът в зала „Конгресна” във Варна стартира равностойно, като и двете селекции се движиха точка за точка. При първото техническо прекъсване пък „лъвовете” имаха два пункта превес, но „кенгурата” успяха да обърнат развоя и да вземат надмощие. Последваха четири експресни точки за гостите в средата на гейма, които в крайна сметка бяха достатъчни за хората на Марк Лебедев да задържат преднината и да затворят частта при 25:20.

Lap.bg
18 снимки

Втората част стартира с надмощие от австралийците, които имаха самочувствието още от първия гейм. Австралия стигна до предимство при 8:4, а малко след това разликата стана седем точки – 11:4. Последва равна игра, а Теодор Тодоров влезе от пейката. Нашите върнаха част от пасива, за да направят 21:22 след добра атака от Цветан Соколов. Австралия стигна до геймбол при 24:22, но ас на Тодор Скримов ни върна – 24:24.

В тази част от гейма нещата вървяха точка за точка и нервно, а двоен блок донесе успеха за нашите във втория гейм – 29:27.

По сходен начин тръгна и третия гейм, само че в него по-находчиви бяха родните волейболисти, които стигнаха първи до осем точки, оставяйки опонента на пет. Австралия обаче се добра до равенството за 13:13, но нашите пак бяха с превес при второто техническо – 16:15. Три поредни точки за хората на Лебедев бяха вкарани и те дръпнаха с 18:16. Розалин Пенчев атакува яростно и намали за 18:20, но последваха четири поредни точки за „кенгурата”, за да може да затворят частта при 25:22.

Четвъртият гейм се разви изцяло по вкуса на отбора, воден от Силвано Пранди, а България поведе с 8:4. Последваха разменени точки, а ас на Скримов направи резултата 14:9. Последва умела игра от начален удар от „лъвовете” във Варна, като Розалин Пенчев с добра атака направи 22:18, за да може аут на Стоктън да затвори гейма за нас – 25:21.

Добра част направи Линкъл Уилямс за гостите, а в самия край най-съобразителен в нападенията си бе Самюъл Уолкър, за да може разпределителят Аршдийл Досандж да пусне хитро топката в полето на България и да затвори частта. 

Напълно очаквано тайбрекът стартира с много нерви, но все пак волейболистите ни взеха превес от три точки. Последва стопяване на разликата до една, а до разменянето на полетата всичко гравитираше около точка разлика. Австралийците дори съумяха да дръпнат с четири пункта в най-нервната част от гейма, но родните волейболисти върнаха пасива, а освен това и затвориха частта на 13, след като губеха с 9:13. Шест поредни точки и успехът заслужено остана в отбора на Силвано Пранди.

България: Георги Сеганов, Николай Учиков, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов - Петър Каракашев-либеро

Австралия: Аршдийп Досандж, Линкълн Уилямс, Люк Смит, Самюъл Уолкър, Ниемая Моут, Трент ОДиа - Люк Пери-либеро