Българският национален отбор по волейбол беше победен в решителната квалификация за участие на Олимпиадата в Токио през 2020 година от Бразилия с резуктат 2:3. Това стана факт след пълен ремонт в резултата от 2:0 за България до 3:2 за „селесао" (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15) в зала „Конгресна“ във Варна. Момчетата на Силвано Пранди водеха в общо взето всеки един момент на двубоя през първите 3 гейма, но така и не успяха да затворят срещата и да се възползват от няколко си мачбола. Така Бразилия успя да се закачи в изключително инфарктния трети гейм, спечелен с 32:30. Това очевидно повлия изключително зле на българските волейболисти, които не успяха да се съвземат и загубха в следващите 2 части на 16 и 11 точки. 

Най-резултатен в българския състав бяха Мартин Атанасов с 18 точки и Цветан Соколов с 19. За бразилците с 22 и 20 точки се отлчииха съответно Леал Идалго и Уолъс. 

Изключително представяне видяха зрителите във Варна и от двойката блокировачи Светослав Гоцев и Виктор Йосифов, като българите  доминираха в този аспект от играта, правейки цели 11 блокади.

Първият гейм започна равностойно, като двата състава си разменяха точка след точка. Първите два пробива дойдоха в сервиса на бразилците! Българската блокада работеше безотказно, което принуди треньорът на Бразилия да вземе тайм аут. Йосифов продължава да пласира мощни сервиси. Атаките на Мартин Атанасов и Цветан Соколов създаваха големи проблеми за блокадата на "Селесао".  Геймът се развиваше добре и феновете в "Конгресна" бяха на крака за българския отбор. Георги Сеганов направи поредна директна точка от сервис за българския тим. Бразилските войлеболисти са видимо разколебани при влизането във второто техническо прекъсване при резултат 16:10. До края на гейма авансът на българите беше напълно достатъчен, за да затворят частта при 25:23.

Началото на втората част беше изключително неприятно за бългаския тим. Тодор Скримов стъпи на криво и очевидно си причини огромна болка в коляното. Той беше изнесен от своите съотборници извън терена, като на негово място влезе Розалин Пенчев.  Въпреки това българският отбор заигра още по-мотивирано и поведоха с 10:6. Този аванс се запази до последната част на гейма, в която българите увеличиха своя аванс до цели 6 точки. Блокадите на Йосифов и нападенията на Цветан Соколов се оказаха невъзможни за отразяване. България затвори гейма с тези 6 точки аванс при резултат 25:19, с което се приближи на само гейм от така важния успех.

Третият гейм отново започна по възможно най-добрия, като българският тим поведе с 8:4 до първото техническо прекъсване. Нещата обаче се обърнаха и Бразилия за пръв път успя да изравни и поведе. Това стана след второто техническо, когато резултатът стана 19:19. Цветан Соколов обаче продължаваше да държи отбора ни в битката, забивайки чудесен ас за 23:23. Геймът тръгна точка за точка, като и двата отбора така и не оставяха да бъдат победени. Решителната грешка дойде при 30:31 за Бразилия, когато Розалин Пенчев не успя да намери пръстите на блокадата.

Четвъртият гейм беше и първият, в който нашите национали така и не успяха да намерят вярната формула. Бразилия водеше през целия гейм, като до първата почивка авансът беше от 2 точки. Около второто прекъсване обаче този аванс набъбна значително, стигайки до 14:19. Сервисите на Лукарели продължиха да тормозят възпитаниците на Силвано Пранди. Италианският специалист реши да спести силите на Соколов и Сеганов за последния гейм, като „селесао“ затвориха частта с 25:16.

Петата и решителна част тръгна добре, като момчетата на Пранди поведоха с 4:2. Това обаче беше и последния позитивен момент за тях. Лукарели отново застана на сервис и направи резутата 5:8. Цветан Соколов и Йосифов се погрижиха българите да са само на 1 точка от съперника при 9:10, но в последвие резултатът отново набъбна на 10:13. Решителната точка за Бразилия дойде след неуспешна атака на Соколов, който не успя да намери ръцете на блокиращите бразилски състезатели. 

 

Най-интересните моменти и развоя на срещата вижте долу:

Тайбрейк:

11:15 - Тъжен край на двубоя за българите. За жалост последното нападение в двубоя беше на Цветан Соколов, който обаче не успя да намери пръстите на блокадата. Мечтата за Токио остава за догодина. 

10:13 - Леал Идалго продължава да е безпощаден от зона 4. Само 2 точки са нужни на Бразилия.  

9:12 - Тайм аут за Пранди след нови 2 мощни атаки на Бразилия и аванс от 3 точки. Шансовете на българите намаляват с всяка изминала точка. 

9:10 - Соколов и Йосифов отново се опитват да оставят българите в играта. Последователно мощна атака по правата и изключителна блокада на Йосифов стопяват аванса до едва 1 точка. Тайм аут за Бразилия. 

6:8 - Първо техническо прекъсване, което идва при аванс за Бразилия. Теодор Тодоров беше вкаран, за да изпълни сервис, но той профуча извън очертанията на играчите. 

5:7 - Лукарели застана на сервис и успя напълно да обърне събитията на игрището. След негови сервиси атаките по диагонала на "селесао" се оказаха смъртоносни. 

5:4 - Тройната блокада не даде шанс на Атанасов да отбележи. Бразилците бързо обаче върнаха аванса на българите след грешка на сервис. 

4:2 - Розалин Пенчев и Мартин Атанасов взривяват трибуните с две великолепни атаки, въответно от пайп и по правата, с което дават аванс в петия гейм. 

2:1 - В началото на решителни гейм българският тим откри с важна за самочувствието си точка на Розалин Пенчев. Бразилците след това сгрешиха от сервис. 

Четвърти гейм: 

16:25 - Гейм за Бразилия. Убедително взет четвърти гейм, с което мачът ще бъде решен в тайбрейк. 

15:22 - Бразилците са вече само на 3 точки от спечелването на третата част. Българският отбор вече се е съсредоточил върху изявите си в рештелния пети гейм. Цветанов и Сеганов бяха извадени, за да почиват за решителния гейм. 

14:19 - Бразилия отново дръпват след второто техническо прекъсване. поредица от много добри сервиси на резервата Лукарели тотално объркаха българското посрещане и създаде 5 точков аванс за "селесао"

14:15 - Пенчев със страхотна атака по диагонала, за да намали преднината. Веднага след това той изпълни и чудесен сервис, с който свали аванса на Бразилия до едва 1 точка. 

9:12 - Бразилската блокада не прости на Розалин Пенчев и направи преднината цели 4 точки. Българският отбор е изправен пред трудната задача да не позволи да се стигне до решителен гейм. 

8:10 - Йосифов и Гоцев с поредна сензационна блокада след мощното изпълнение от сервис на Цецо Соколов. За жалост веднага след това неговия начален удар попада в мрежата. 

5:7 - Цветан Соколов продължава да дърпа своя отбор напред, след като пласира поредната страхотна атака по диагонала. Въпреки това лекият аванс на Бразилия остава за момента.

3:5 - Началото на четвъртия гейм е равностойно, но с леко преимущество за Бразилия. "Селесао" постигна пробив на сервирането на българите и има лек аванс. 

Трети гейм:

30:32 - За съжаление Бразилия взема третия гейм и скъсява аванса на само една част. Решителната грешка дойде от Розалин Пенчев, който не успя да намери пръстите на бразилските блокировачи. 

28:28 - Соколов не спира да вдига зрителите на крака! Бразилците имаха възможност да затворят гейма, но българинът направи блок аут и спаси точката. 

25:25 - Гонитбата точка за точка продължава, като всяка една от двете атаки за момента не се пропуква. Напрежението се покачва. 

23:23 - Цветан Соколов вдига трибуните на крака с пореден извънземен ас! Бразилците за пръв път поведоха в двубоя, но българският тим успява да запази равенството. 

19:19 - Бразилците отново съкратиха аванса до само 1 точка и двата отбора продължават дебненето в тази трета част. 

16:14 - Комбинацията Гоцев и Йосифов нямат спирка! Поредна ключова изява при 15:14, с което България повежда при второто техническо прекъсване с в точки разлика. 

1​3:13 - Двата отбора поддържат еднакво темпо в третата част, като инициативата във Варна леко се прехвърли на страната на "селесао".

10:10 - Неприятно развитие на третия гейм, след като Бразилия заличи напълно аванса на България и по средата на гейма резултатът е вече равен. 

8:7 - Силната серия на Бразилия принуди Силвано Пранди да вземе прекъсване, след като авансът се стопи до едва една точка. Ключов момент в гейма. 

8:4 - Атанасов не спира със своите атаки по диагонала, а Бразилия нямат никакъв отговор. Българите с убедителен аванс на първото техническо прекъсване, отново!

7:3 - Ново прекъсване за Бразилия. Треньорът Дал Зото се опитва да спре серията на Мартин Атанасов от сервис, но това не се случва и Цветан Соколо се възползва от поредното неумело посрещане в противниковите редици. 

5:3 - България полита напред и в третия гейм. Силните изяви на Йосифов, Цветанов и Мартин Атанасов напълно неутрализират опитите на "селесао" да наваксат дефицита. 

Втори гейм: 

25:19 - Два гейма аванс за България! Решителната точка беше отбелязана от Виктор Йосифов, който приближава българите на само гейм от мечтаната Олимпиада в Токио!

24:18 - Само точка е нужна на българите, за да постигнат вече стабилната преднина от 2:0 в геймовете. Изключително силната игра на блокада и в атака на тима продължава да тормози Бразилия. 

21:15 - Мощната блокада на Виктор Йосифов срещу Маурицио Силва дава вече цели 6 точки преднина за родните национали. Втората част отново се развива по възможно най-добрия начин за момчетата на Пранди!

18:14 - Нова мощна атака на Цветан Соколов възвръща шреднината от 4 точки на състава нашия отбор. 

16:12 - Две мощни атаки на бразилците намалиха преднината на България. Уолъс де Соуса наказа грешките на българите, но все пак последната точка пред техническото прекъсване беше за възпитаниците на Силвано Пранди. 

13:9 - Двата отбора продължават да вървят точка за точка, като нито един от съставите не може да постигне предимство чрез сервиса си. 

10:6 - Нови две грешки на Бразилия носят преднина от 4 точки за нашите! Треньорът на Бразилия Дал Зото отново взема прекъсване с цел да спре лошата серия на тима си. 

8:6 - Страхотна блоката на Светослав Гоцев, с която България се оттегля с 2 точки аванс на първото техническо прекъсване. Атмосферата продължава да е нажежена в залата. 

6:3 - Двата отбора се движат точка за точка, като си разменят тежки атаки и солидни блокади. Цветан Соколов продължава да е движещата сила на отбора тази вечер. 

3:0 - Невероятно начало за България, незавсимо от неприятната контузия на Скримов. След сервис на Гоцев и грешка в редиците на бразилците резултатът отново набъбна. 

1:0 - Изключително неприятно начало за бългаския тим. Тодор Скримов стъпи на криво и очевидно си причини огромна болка в коляното. Той беше изнесен от своите съотборници извън терена, като на негово място влезе Розалин Пенчев. 

Първи гейм:

25:23 - Първи гейм за българския тим! Преднината беше стопена само до една точка след поредица от хубави блокади за Бразилия. В крайна сметка Светослав Гоцев реализира решителната точка, за да даде мечтан аванс за нашите. 

23:20 - Нов тайм аут за Силвано Пранди. След видеоразглеждане на спорна ситуацията беше отсъдена точка в полза на Бразилия. Ключов момент в развитието на двубоя. 

23:18 - Нова неточност на Бразилия. Нападателят Леал Идалго не успя да преодолее мрежата при своята офанзива и така подарява още една точка на българите, които са само на 2 от успеха в първия гейм.

21:17 - Великолепна индивидуална блокада от страна на Светослав Гоцев, който отново дава 4 точки преднина за националата ни гарнитура. Треньорът на "селесао" е принуден да вземе втори тайм аут. 

19:16 - Силвано Пранди се възползва от правото си на първи тайм аут, след като за първи път от доста време насам авансът на българския отбор беше стопен на едва 3 точки. Блокадата на бразилците заработи изключително добре. 

19:14 - Маурицио Силва пласира страховит ас, с който съкратява преднината на българския състав. Преднината на националите обаче остава солидна

16:10 - Феновете в зала "Конгресна" са на крака за българския отбор. Георги Сеганов направи поредна директна точка от сервис за българския тим. Бразилските войлеболисти са видимо разколебани при влизането във второто техническо прекъсване. 

12:8 - Два пробива в сервиса на бразилците! Българската блокада работи безотказно, което принуди треньорът на Бразилия да вземе тайм аут. Йосифов продължава да пласира мощни сервиси. Атаките на Мартин Атанасов и Цветан Соколов продължават да създават големи проблеми за блокадата на "Селесао". 

8:7 - Двата отбора продължават да се движат точка за точка. Последните 3 точки дойдоха все след грешки на двата отбора от сервис. 

4:4 - Размяна на точки в първите минути на срещата. Бразилците успяха да пласират един ас, докато българския тим се справя отлично със своите атаки до момента. 

България - Бразилия 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15)

Съставите:

БЪЛГАРИЯ: Георги Сеганов 3, Цветан Соколов 28, Мартин Атанасов 2, Тодор Скримов 14, Виктор Йосифов 8, Светослав Гоцев 11 - Теодор Салпаров-либеро (Добромир Димитров 1, Алекс Грозданов, Розалин Пенчев 1, Венелин Кадънков, Николай Пенчев 17)

Старши треньор: Силвано Пранди

БРАЗИЛИЯ: Бруно Резенде, Маурицио Силва, Уолъс Де Соуса, Лукас Сааткамп, Йоанди Идалго, Флавио Гуалберто

Старши треньор: Ренан дал Зото