Българският национален отбор по волейбол победи Аржентина с 3:1 (28:26, 25:23, 20:25, 25:23) гейма в първия си мач от Финалите на Световната лига.

Без да блести с най-добрата си игра, и максимално затрудняван от отличната защита на Аржентина и дискусионни решения на реферите в последните два гейма, българският отбор изкова успеха си.

Срещата в Мар дел Плата продължи малко по-малко от два часа, а въпреки подкрепата от пълната зала, Аржентина така и не намери отговор на атаките на България. Нашите волейболисти не разчихата особено на сервиса си в днешния мач, но бяха достатъчно прецизни в нападение, за да направят няколко красиви обрата в срещата, нужни за крайната победа.

С 29 точки за успеха на България завърши Цветан Соколов, 15 и 12 добавиха Тодор Алексиев и Тодор Скримов.

Утре, отново от 3.00 часа сутринта, България играе с Италия.

В първия мач от Финалите, Русия се наложи след тайбрек над Бразилия, в другата група Е. Сборная се наложи след 25:17, 23:25, 22:25, 25:19 и 15:11. В тази група е и тимът на Канада.

**********************

Първи гейм - 28:26

Двубоят стартира и се игра точка за точка доста време, въпреки че България се оттегли с преднина от 8:6 на първото техническо прекъсване. След него равенството се запази, до 10:10, когато Аржентина направи две поредни добри атаки, и принуди Камило Плачи да вземе таймаут. Въпреки това обаче отново домакините стигнаха до точка след подновяването на играта, и поддържаха три точки аванс до второто техническо прекъсване - 16:13 за тях.

При 18:14 последва кратко прекъсване, след като реферите се нуждаеха от време, за да уточнят някои детайли със съдийската маса. След него обаче, развоят на събитията не се промени много, Аржентина продължи да води, до 20:16. Две поредни точки за България накараха и Хавиер Вебер да вземе прекъсване.

Нови две точки за българските момчета изравниха до 20:20, и Вебер пак взе таймаут, за да спре серията на нашите. След 21:21, Аржентина си върна малко импулса, и остави един сервис на България да излезе в аут, а след това Крер направи точка за 23:21.

Тодор Алексиев намали, но отново Крер доведе нещата до точка за спечелване на гейма за Аржентина. Цецо Соколов не позволи това да стане лесно, и направи 24:23, а след това България успя и да изравни. Блокадата на Тодор Скримов донесе успех на нашия отбор, но ново равенство дойде след точка на Соле - 25:25, а след това и 26:26.

Соколов обаче с блокаут донесе преднина за България, и след това Аржентина прати топка в аут, за да спечелим гейма с 28:26 след 35 минути игра.

Втори гейм - 25:23

Вторият гейм започна по подобие на първия, точка за точка, и Аржентина водеше с една на първото техническо прекъсване - 8:7. След това обаче България обърна резултата, и дръпна с четири точки, за 15:11. Вместо да стигнем до второ техническо прекъсване, позволихме три поредни точки за съперника, преди да стане 16:14.

Както го направи България в първия гейм, така и Аржентина обърна след втората пауза, и поведе. Цецо Соколов направи две атаки по линията, за да изравни до 19:19, с десетата точка на своята сметка в мача.

След ново равенство, българският състав успя да дръпне с две точки. Тодор Алексиев даде два гейм-бола за нашия тим, с 24:22. Аржентина спаси първия, но след това не успя да спре Соколов, който с мощен удар донесе втория гейм за България - 25:23.

Мощна България покори Аржентина на старта на финалите в Световната лига!

източник: fivb.org

Трети гейм - 20:25

В третия гейм след пълно равенство, България водеше с 8:7 на първото техническо прекъсване. След това обаче Аржентина се оттегли при 16:14 на втората пауза. Оттам авансът на домакините нарасна до пет-шест точки, и дори таймаутът на Камило Плачи не даде резултат.

Аржентина затвори частта при 25:20, без особени проблеми, и намали резултата в геймовете до 1:2.

Четвърти гейм - 25:23

При равен резултат - 6:6 - двата отбора видяха и по един жълт картон, след кратки разправии. Реферът предупреди капитаните, и играта продължи.

Кирога отправи мощен удар за 7:6 за Аржентина, а протестите на българските играчи, които искаха аут, доведоха само до червен картон! След него домакините взеха точка, и така с 8:6 се оттеглиха на първо техническо прекъсване.

Аржентинците поведоха с четири точки, след грешки от сервис на българските волейболисти. След това обаче намалихме до една изоставането си, в търсене на изравняване. Родриго Кирога продължи да тормози българската блокада, и промушваше топката дори и през тройна такава. "Гаучосите" водеха и на второто техническо прекъсване с 16:14.

Бавно и последователно, българският тим отново се върна редом до Аржентина, и завърши перфектно срещата, след като поведе с 24:22, и въпреки че реферът отново даде спорна точка за Аржентина, следващата ни атака бе убийствена, и доведе до 25:22 и победа!

**********************

Съставите:

България: Георги Братоев 5, Цветан Соколов 29, Тодор Скримов 12, Светослав Гоцев 2, Тодор Алексиев 15, Виктор Йосифов 7, Теодор Салпаров - либеро. (Стоян Самунев 2, Добромир Димитров, Валентин Братоев, Неколай Пенчев)

Аржентина: Лучано Де Чеко 3, Пабло Крер 10, Себастиан Соле 9, Федерико Перейра 5, Родриго Кирога 22, Бруно Романути 3, Алексис Гонсалес - либеро. (Николас Уриарте 1, Николас Бруно, Пабло Бенголеа)

Мощна България покори Аржентина на старта на финалите в Световната лига!

източник: fivb.org