Днес националният ни отбор по волейбол за кадети стартира голямата си битка за виза за участие на Европейското първенство. След три месеца усилена подготовка и посрещане на Нова година в лагерна обстановка, момчетата на Виктор Карагьозов, родени след 01. 01. 1993 година ще спорят с Испания, Беларус, Хърватска и Словения за едно от първите две места, които дават право за класиране на Евро`2011. Зрителите пък получиха вход свободен, за да видят бъдещите попълнения на мъжката ни селекция и как търсят успеха и виза за първенството на Стария континент.

България е домакин на евроквалификацията, като младите ни национали ще срещат съперниците си в столичната зала “Христо Ботев”. първото им изпитание е довечера от 18:30 часа срещу Беларус. Час по-рано феновете на волейбола пък ще могат на живо да почетат три паметни годишнини - 55 години от бронзовите медали на Европейското първенство за мъже в Букурещ през 1955 г., 40 години от сребърните отличия на световния шампионат за мъже в София – 1970 г. и 30 години от олимпийските ни медали в Москва – 1980 г.: сребърни за мъжете и бронзови за жените.

Виктор Карагьозов може да разчита на Димитър Маринков, Иво Драмов, Спас Байрев, Петър Ненков, Георги Стойков, Веселин Илиев, Георги Сеганов, Ангел Велков, Станислав Величков, Златко Кьосев, Иван Иванов, Андрей Русков и Николай Георгиев. По програма в четвъртък нашите почиват, в петък играят със Словения, в събота срещат Хърватска, а в неделя чакат Испания.

Ето какво сподели пред Гонг часове преди старта на евроквалификациите селекционерът Карагьозов:

„България винаги, когато се изправя на такива форуми - квалификации, европейски или световни първенства, тръгва с идеята да съумее да победи своите опоненти. И в този случай няма да бъде по-различно. През тези 3 месеца подготовка успяхме да подобрим някои неща, има още да доизглаждаме, но определено подготовката бе ползотворна и отборът ни придоби съвсем друг облик.”

„И на Нова година си пожелах да се класираме с кадетите за Европейското първенство. Винаги един треньор, който работи с даден отбор, си пожелава ползотворна работа и постигане на поставените цели.”

„Не бих каза, че една Испания не е от водещите сили във волейболна Европа особено в тази възрастова група. Но испанците и Хърватска според мен са преодолими или са възможни за преодоляване. Словения също е един отбор, с който се работи от доста време. Нямаме категорична представа за Словения и Беларус.”

„Традиционно за българските волейболни отбори и при кадетите силата ни е в силната атака, взаимодействието блок-защита, имаме сериозни показатели при блокадата. Предполагам, че това ще бъдат силните ни аргументи, с които ще съумяваме да противодействаме.”

„Това, че сме домакини на тази евроквалификация в зала “Христо Ботев” е плюс. Когато един отбор играе пред собствената си публика, в собствената си зала и държава е плюс. Надявам се да е така и с нашия тим. В някои случай с тази крехка психика, тези млади волейболисти може да прегорят от прекаленото желание да се покажат и докажат пред родителите и приятелите си. Но според мен това, че играем пред собствената ни публика е плюс за нас.”

„През тези три месеца подготовка се опитахме да подобрим много неща с тези 15-16-годишни волейболисти във всяка една фаза на играта. Търсихме развитие защото те тепърва се оформят като играчи. Не сме акцентирали върху нещо конкретно, работихме както към индивидуалните елементи, но и за колективните взаимодействия.”