От вчера част от националния отбор на България за младежи се събра на лагер в Перник за последния етап от подготовката на тима за предстоящите европейски квалификации в Словакия. Помощник треньорът на младите Лъвове Георги Петров поведе към Перник следните седем момчета: Борислав Георгиев и Венцислав Рагин от Славия (София), Асен Дапев, Иван Иванов и Пламен Драгиев от Виктория Волей (Пловдив), Златан Йорданов от Арда (Кърджали) и Жани Желязков от Левски Сиконко (София). По-късно снощи към групата се присъедини и старши треньорът Николай Желязков.

Веднага щом приключат с ангажиментите си към своите клубове за полуфиналните плейофи в Суперлигата, в Перник ще пристигнат още шестима млади волейболисти: Антон Василиев от ЦСКА (София), Николай Пенчев, Петър Каракашев, Добромир Димитров и Илиян Божков от Пирин Балканстрой (Разлог) и Георги Димитров от ЛукОйл Нефтохимик (Бургас). От тези 13 момчета за Словакия ще отпадне едно от либерата - Дапев или Василиев.

„Избрахме залата в Перник за този лагер, тъй като тя е много подобна на тази в Бардейов в Словакия, където ще играем евроквалификациите”, обясни Ники Желязков. „Дори сме насрочили тренировките си в Перник за вечерните часове, по което време ще се играят мачовете в Словакия. Като част от подготовката ще изиграем контрола с мъжкия отбор на ЦСКА в София на 31 март, както и с този на Левски Сиконко най-вероятно един ден по-рано. На 2 април заминаваме за Виена, където на следващите два дни ще направим спаринги с австрийския национален отбор за младежи, и оттам пътуваме за Бардейов”, сподели плановете си легендарният волейболист.

България е в квалификационна Група A заедно с отборите на Словакия, Словения, Австрия, Латвия и Холандия, като срещите са от 7 до 11 април по система всеки-срещу-всеки. Победителят в групата ще се класира директно за Европейското първенство в Беларус, а вторият и третият се класират за следващата фаза от квалификациите.