Мирослав Живков получи наградата за Треньор №1 на септември от Пресклуб България, а националният ни тим под 20 години – за най-добър отбор. Нашите станаха втори на Европейското първенство в Сърбия и Гърция.

Живков заслужи приза за трети път. На церемонията по награждаването отборът беше представен от четирима състезатели - Кристиян Андреев, Жасмин Величков, Костадин Козелов и Константин Чипев. В анкетата за тим на месеца волейболистите ни получиха 22 от 26 възможни гласа. При треньорското гласуване Живков заслужи 25 вота.

"Благодарим за признанието, горди и щастливи сме", каза националният селекционер. "Сега се говори лесно. Когато работихме, гонихме цел, беше трудно. Благодаря на всички клубове за работата с тези млади хора. Те дават възможност националният отбор да има добро ниво. Поздравления за всички, които са до мен и тези, които са в клубовете си сега. Безкрайно мотивирани сме да продължим. След финала също казах, че се чувствам горд и амбициран. Да успеем да направим това малко нещо, което не ни стигна в последния мач. Никога не сме си поставяли нереални цели. Всеки ден сме си говорили за финал под някаква форма. Когато тръгнеш на европейско първенство, нямаш нужда от големи кошници. Бяхме си степенували амбициите. Играехме всеки мач като финал, правихме по една крачка напред".

"Форматът беше труден и особен – две групи по осем отбора са като две европейски първенства. Не може срещу всички двубои да изиграеш на най-високо ниво. Важното е да се стремиш да си максимално добър. Никога не съм делял състезателите на титуляри и резерви. Този манталитет е заложен като стратегия. Те са добър колектив. Чудесно е, че бяхме заедно и направихме силни резултати. Момчетата трябва да се гордеят и това да е здрава основа за бъдещето им", добави той.

"Най-трудните ни мачове бяха в началото. На полуфинала и финала имахме самочувствие, бяхме с високо вдигната глава. Когато започваш турнира, не знаеш какво ти предстои. Всеки мач беше различен. Затова концентрирахме цялата си работа не в дългосрочна перспектива, а за всяка конкретна среща. При осем отбора на едно място всеки гейм има голямо значение. До последния момент не се знаеше кой ще е втори, кой ще е трети в групата. Натрупва се умора, появяват се контузии, моментно неразположение. Времето за конкретна реакция няма. Липсват почивни дни. Звучи трудно, но е и много интересно", каза още селекционерът.

Живков похвали четиримата състезатели, които получиха наградата заедно с него. Треньорът разказа как Андреев е сменил позицията си по време на Европейското. И всеки от играчите е имал огромната значимост за успеха. Треньорът благодари и на целия си щаб, с който работи. "Във всички виждам бъдеще в националния отбор на България", възкликна Живков. "Трябва да знаят, че крачката е трудна. България и нашето първенство са място, където млади могат да се развиват. Качеството непрекъснато се повишава, чужденците, които идват, са по-силни. Ако отидеш в чужбина и си резерва, е крачка назад".

Много сме горди и щастливи от постигнатото", каза Кристиян Андреев. "Пожелаваме си да бъдем здрави и дано подобрим резултата на предстоящото световно първенство".

"Благодаря за честа и наградата", продължи Козелов. "Работихме усърдно. След като станахме вицешампиони, остана горчилката, че бяхме близо до златото. Ще работим по-здраво, за да покажем още повече на световното първенство. Значим успех е да сме втори в Европа".

"Много благодаря за тези, които гласуваха за нас", продължи Чипев. "Благодарение на нашите треньори в клубните и националните отбори стигнахме дотук. Има горчив вкус, че не сме златни. Но идва Световното и дано подобрим успеха".

"Щабът ми даде възможност да се докосна до отбора", завърши Величков. "За втора поредна година играх финал на Европейско. Жалко, че го загубих. Емоциите и опитът ми помогнаха да израсна".

Мирослав Живков отклони въпроса дали ще подаде документи за конкурса за национални селекционери, който организира БФ Волейбол. "Аз съм треньор и това е професията ми", разясни наставникът. "Конкурсът е нормална процедура, която трябва да бъде спазена. Вече благодарих на Живко Желев, президента на Берое, че ми дава шанс по 3-4 месеца да отсъствам. Първо ще говоря с него. Ще спазя целия протокол"./БГНЕС