Волейболистките на България попаднаха в група А на Европейското първенство по волейбол през 2019 година, това отреди тегленият днес жребий в Истанбул. Съперници на националките са Турция, Сърбия, Франция, Финландия и Гърция, двубоите ще се играят в турската столица Анкара.

Мениджърът на женския ни национален отбор Любомир Герасимов присъства на живо на церемонията в Истанбул и даде своето мнение за официалния сайт на БФВолейбол за жребия и предстоящите изпитания през новия сезон.
 
- Вашето мнение за жребия и съперниците за Европейското първенство?

Жребият не е много тежък, но не е и лек. В смисъл, че ако погледнем следващия епап, след изиграване на мачовете от групата, има преодолими съперници в следващата фаза. Това ни дава шансове евентуално да гоним по-предно класиране

- Първо обаче трябва да излезем от групата. Мислите ли, че освен Сърбия и Турция, другите отбори са преодолими?

Абсолютно, да. Мисля, че ние сме плътно зад тези два отбора и като моментно състояние, и като състезателки, и като класа.  Смятам, че е нормално да играем с тях като равностойни, а другите противници да ги победим.

- Тоест смятате, че жребият е добър, заедно сме с европейския шампион Сърбия, бронзовият медалист Турция, който е домакин?

- По принцип е така, но ако погледнете в дълбочина нещата, ще видите, че имаме реални шансове да стигнем по-далеч на това европейско първенство.
 
- Има ли вече визия за подготовката за новия сезон?

- Да, плановете почти вече са направени. Първият етап на 90% вече е завършен, остана да се уточни една контрола преди първия турнир от Волейболната лига на нациите в Русе. В процес на договаряне на приятелски мач сме, противникът ще бъде обявен на по-късен етап. Всичко е уточнено с треньорския щаб и с ръководството на федерацията. Мисля, че имаме всички предпоставки да започнем нормално и да направим една успешна година за женския ни волейбол.
 
- Кога започвате и къде ще се води подготовката?

- Ще  започнем на 23 април в София  с функционални изследвания на целия отбор. След това  ще отидем в Русе за лека аклиматизация и участие в първия турнир от Лигата на нациите.
 
- Нещо за състава да кажете, ще има ли промени?

- Тук думата има старши-треньорът Иван Петков. Той наблюдава в момента всички състезателки в България и чужбина. Има някакви идеи, но негова ще бъде последната дума кои ще играят.

- Предстои турнир от Лигата на нациите, който ще бъде първи за този отбор. Какво да очакваме борба за оцеляване или нещо повече?

- Както ще бъде борба за оцеляване, така ще бъде и стремеж към нещо по-добро. Повечето отбори използват тези турнири за обиграване на млади състезатели. Нашата цел, която федерацията ни е поставила, е запазване на място в Лигата на нациите. Така че ще трябва с всички сили и средства, както и с най-добрите волейболистки да постигнем този резултат. 

- Има още едно много важно състезание тази година - олимпийската квалификация. Доколко е реално нашето класиране?

- Засега най-силният и основен наш съперник съперник, това е тимът на САЩ. Ще видим с какъв състав ще излязат, но те винаги разполагат със състезатели на високо ниво и взаимозаменяемост. Ще бъде много трудно. Да се надяваме, че ще можем да изиграем един мач перфектно. Ние също разполагаме с добри волейболистки, така че да направим този мач по-най-добрия начин и да постигнем резултат, за който всички мечтаем. За следващия турнир има много неясноти,  ще има поне два -три силни съперника. Кои ще са противници и къде ще бъде не мога да гадая. Според мен тази цел е постижима, не е някакъм мираж. Всичко зависи от нашите момичета.