Селекционерът на българския национален тим по волейбол Мартин Стоея заяви след първото поражение на тима в Япония, че тимът на САЩ е имал спортно щастие, за да стигне до крайния успех. Както е известно американците се наложиха след тайбрек.

„И двата отбора играха с максимално желание и усилия. За съжаление, накрая ние загубихме. Отборът на САЩ имаше и малко спортно щастие, след като успя да отбележи важни точки от начален удар в края на четвъртия сет. Имахме моменти, в които можехме да спечелим мача, но не ги използвахме и затова загубихме. Все още имаме шансове, турнирът е много дълъг. Сега трябва да забравим тази среща по най-бързия начин и да се подготвим за следващия мач. Очаква ни труден мач с Бразилия, но ние излизаме за победа”, заяви Стоев.

От своя страна капитанът на тима Пламен Константинов сподели, че отборът не е показал максимума от своите възможности заради важността на срещата. „Поздравявам САЩ за страхотната игра днес. Нервен мач. И двата отбора не можаха да играят спокойно, поради важността на тази среща. Резултатът е много важен: за нас - той беше важната стъпка, за да докоснем Олимпийските игри. За тях - това беше последната възможност. Огромното значение на срещата бе и причината да не играем по най добрия начин. Това е спортът - не може винаги да се печели. Сега трябва да покажем, че сме отбор и да продължим да печелим в следващите срещи. Не мога да кажа, дали съдийството е било тенденциозно, но е факт, че първият съдия е слаб”, коментира Константинов.

Матей Казийски също поздрави победителите и изрази увереност, че той и съотборниците му ще се поучат от грешките си, които направиха днес. „Много труден и красив мач. Сигурен съм, че и двата отбора дадоха 100 процента от себе си заради важността на тази среща. За съжаление не може да завършим наравно. Поздравявам отбора на САЩ. В бъдеще трябва да бъдем концентрирани - предстоят ни много важни мачове и ни трябва повече късмет. Трябва да се фокусираме върху целта си -олимпийска квота и да се поучим от грешките, които направихме днес”, каза Казийски.

„Днес и двата отбора играха много здраво. За играта на моя отбор - имаше и плюсове и минуси. Досега отборът имаше тежки дни, но прояви способността си да се концентрира. Ще използваме попътния вятър от тази победа, за да преминем през допуснатите загуби и да продължим с победи”, сподели на пресконференцията след мача пък наставника на САЩ Хю Макъчиън.

Капитанът на американците Томас Хоф допълни: Крайният резултат е добър за нас. Можехме да играем и по-добре. Знаехме, че срещу нас имаме силен противник. Не отбелязахме точки, които можехме да направим. Играта беше и между треньорите. Пропуснахме много точки, но спечелихме мача. Горд съм, въпреки че можехме да играем и по добър волейбол. Ще го правим от утре нататък.”