Българският национален отбор по волейбол започна със загуба своето участие в тазгодишната Световна лига, 28-о издание на комерсиалната надпревара.

В първия си двубой от турнира в Казан момчетата на Пламен Константинов загубиха с 0:3 гейма от силния отбор на Франция (23:25, 15:25, 22:25).

България започна с посрещачи братята Николай и Розалин Пенчеви, а Тодор Скримов първоначално остана резерва заради контузия. На поста разпределител пък бе Георги Сеганов.

Двубоят започна с предимство на "петлите" и макар че постепенно родните волейболисти успяха да изравнят за 23:23, в края "петлите" триумфираха с успеха в гейма.

Във втория тяхното предимство бе осезаемо и стигнаха лесно до 25:15. В третия гейм с влезлите в игра Георги Братоев и Скримов, България бе равностойна на европейския шампион, но в самия край отново класата на съперника оказа влияние и "петлите" стигнаха до чистата победа.

Казан е домакин на първия турнир в група C1, а в събота от 16.10 часа е вторият мач на България срещу Аржентина. В неделя пък е двубоят с домакина Русия. 

Ето и как се разви мачът по геймове:

Франция - България 2:0 (25:23, 25:15, 25:22)

Титулярен състав на България: Състав на България: посрещачи Николай Пенчев, Розалин Пенчев, центрове Виктор Йосифов и Николай Николов, диагонал Цветан Соколов, разпределител Георги Сеганов, либеро Владислав Иванов.

Първи гейм 25:23

Началните минути на мача преминаха в предимство на "петлите", които поведоха с 8:4 на първото техническо прекъсване. Постепенно българите заиграха по-добре и успяха да изравнят за 15:15. Топка в аут на Цветан Соколов и троен блок срещу диагонала ни от трудна позиция направи аванса на съперника 21:18. Топка в аут на Тревон Клевено и ас на Ники Николов обаче отново възстановиха статуквото за 23:23.

След поисканото от Лоран Тили прекъсване обаче Николов сбърка сервиса, а хитра игра по българската блокада донесе успеха за Франция - 25:23.

Втори гейм 25:15

Франция спечели първите четири точки във втория гейм, което даде солидна преднина на "петлите". Първото техническо прекъсване дойде при 8:5, а при второто преднината на съперника вече изглеждаше непреодолима - 16:10.

Стефан Буе продължи да измъчва българското посрещане от сервис и увеличи резултата до 19:10.

В игра влязоха Тодор Скримов и Георги Братоев, но това бе по-скоро с идеята те да навлязат повече в играта за третия гейм, а крайният резултат на втория бе 25:15.

Трети гейм 25:22

Третата част започна с игра точка за точка, а след добра защита и успешна атака на Соколов поведохме с 11:10. Авансът стана 17:15 след топка в аут на Жулиен Линеел.

Франция обаче направи обрат за 20:18, карайки Константинов да вземе почивка.
След хубав сервис на Соколов и аут на "петлите" резултатът отново бе изравнен за 20:20. Георги Братоев обаче сбърка с паса си към Ники Пенчев за 21:23, а точка от ас сложи край на мача при 25:22 за съперника.

==

36 отбора участват в тазгодишното издание, а България е в Първа дивизя,, където са 12-те най-добри отбора на планетата.

Казан е домакин на първия турнир в група C1, в която са още Аржентина, Франция и Русия.