България загуби изненадващо с 0:3 гейма (17:25, 22:25, 22:25) от Аржентина във втория си мач от финалите на Световната лига и по този начин сведе до минимум шансовете си за продължаване на полуфиналите.

Момчетата на Радостин Стойчев показаха необяснимо слаба игра и съвсем заслужено загубиха набързо срещу отбора на Аржентина, който след втората си победа събра актив от 6 точки и след класира за следващата фаза. Нашите пък имат само една точка и ще трябва да се надяват на чиста победа срещу Италия утре и на благоприятно развитие в другите мачове, за да попаднат сред най-добрите 4.

Съперниците от Аржентина излязоха доста по-рано от нашите на полето в Ерго Арена и загряха с футбол. Казийски и компания пък стъпиха в 17:37 часа българско време. Стойчев по време на загрявката, водена от Енцио Брамард, бе при статистиците ни и за последно се консултираше с изготвеното разиграване. Миналата година ние завършихме 7-ми в Световната лига, а днешните ни съперници – пети.

За България с белите си фланелки и червени гащета започнаха Андрей Жеков, Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Цветан Соколов и либеро Владислав Иванов.

За Аржентина на Хавиер Вебер стартираха Конте, Кирога, Соле, Перейра, Крер, Де Секо и либеро Гонсалес, а резерви останаха Аройо, Окампо, Уриарте, Шолтис, Гистиниано.

След първия сервис и точка за противниците, Конде изведе Аржентина с две точка аванс (1:3), но Соколов по диагонала реализира за 2:3. След серия от равенства, за първи път родните играчи поведоха в резултата при първото техническо прекъсване - 8:7.

Две наши грешки позволиха на облечените със сини екипи аржентинци да дръпнат с 2 точки (8:10 и 9:11), но след това Де Секо заби ас – 9:12. Цветан Соколов намали пасивът, ни но Соле се разписа за 10:13. Матей Казийски надхитри двойната блокада (11:13). Стойчев взе почивка при 12:15, след като не успяхме да спечелим продължително разиграване, сгрешихме и при мрежата, с което при второто техническо прекъсване отстъпвахме с 12:16.

Крер взе блок-аут (12:17), а негативната ни серия прекъсна Соколов – 13:17. Конте бе добър през центъра (13:18) и след това срещу единичната ни блокада (13:19), когато една от групите българи на трибуните започна да вика „Българи, юнаци”. Това не помогна, Кирога заби ас, а Стойчев извади Алексиев, пускайки в игра Николай Пенчев при 14:21. Конте продължи да трупа точки за аржентинците (15:22). Без много усилия позволихме на Аржентина да затвори частта, която отстъпихме с 17:25.

С точка от блокада на Цветан Соколов стартирахме втория гейм – 1:0, накарахме съперниците да грешат (2:0), но след това направиха три поредни – 2:3. Не успяхме да се организираме и при първото техническо прекъсване губехме с 5:8.

Перейра получи аплодисменти, но придружени с насмешка след като сервира на около 5 метра извън полето, а ние взехме следващото разиграване – 7:8. Крек бе успешен пак през центъра, Соколов излъга двойната блокада (8:9), но Перейра мощно атакува. Цветан Соколов продължи да е най-резултатен за тима ни и по правата взе 9-тата точка. Теодор Тодоров излезе от игра, а на негово място влезе Христо Цветанов, който веднага помогна за 10:11. Не успяхме да посрещнем добре при атаката на Соле и не изравнихме, а дори след като Перейра спря с блокада Алексиев натрупахме пасив от 3 точки – 10:13. При последвалата нова точка за Аржентина (10:14), Стойчев взе 30-секундна почивка. Конте прати началния си удар в аут, а Перейра пусна извън полето и стопихме пасива си на две точки – 12:14. Христо Цветанов отбеляза, но безпощаден през центъра бе Конте за 13:16.

Соколов взе две точки за България (16:18), но не се организирахме и с повече мощ и концентрация противниците заразиха преднината си (17:20). Алексиев взе 18-тата ни точка, след което последва спор за отсъждането на рефера, който даде точката за Аржентина, въпреки че вторият съдия посочи, че е за нас (18:21). Казийски заби ас с 117 километра в час при гейм-бол за аржентинците, които обаче от трети опит затвориха частта – 22:25. Така България губи с 0:2 гейма.

Първата точка в третата част бе за Аржентина след ас на Крер в Казийски (0:1), посрещачът ни обаче отговори с успешна атака за 1:1. Перейра и Соле обаче взеха следващите разигравания, а Де Секо реализира поредна точка директно от начален удар – 1:4. Четири поредни точки за България станаха факт след като натиснахме противниците, Соколов атакува успешно, след което Казийски постигна втория си ас в мача за обрата ни до 5:4. С духа на Христо Цветанов и мощта на Соколов стигнахме до 7:5. Николай Пенчев реализира за 8:5.

Последва серия от равенства, при които обаче Аржентина успя да вземе две поредни точки и при второто техническо прекъсване губехме с 14:16. Соле регистрира четвъртият ас за съперниците за 15:18.

Христо Цветанов взе 16-тата точка за България. Цветан Соколов пък постигна втория си ас за 17:18, но след това прати топката в аут (17:19), проблем с началния удар имаше и Перейра (18:19). Не успяхме да изравним, а дори записахме 3 точки пасив – 18:21 и в крайна сметка безславно загубихме гейма с 22:25, а с това и мача с 0:3 гейма.