Президентът на БФ Волейбол Любомир Ганев обяви, че оставката на селекционера на мъжкия национален отбор Николай Желязков ще бъде разгледана по време на Управителния съвет на 13 септември. Той коментира още разочароващото представяне на тима на Световното първенство.
 
"Ще разгледаме оставката на Николай Желязков по време на УС на 13 септември и ще вземем решение. Ако ще има избор на нов треньор, ще трябва да се организира конкурс. Не мога да ви кажа какво ще бъде решението, защото в УС има цели 25 човека, които ще гласуват", заяви Ганев в "Арена спорт".
 
Президентът на федерацията коментира и какви са шансовете начело на националите да застане Мартин Стоев, който в момента води отбора до 20 години.
 
"Разговарял съм с Мартин Стоев. Той ми сподели, че в момента не може да класира този отбор за Олимпиадата в Париж през 2024 година, но за тази в Лос Анджелис през 2028 на драго сърце би се опитал. Смятам, че той ще си извърви пътя. В момента му предстои едно много важно Европейско първенство с неговия отбор до 20 години, а догодина и Световно първенство до 21 години. Всеки път, когато сме си говорили, той е казвал, че иска да си извърви пътя с тези деца, с които постига страхотни резултати", разкри Ганев.
 
Бившият волейболист коментира и слабото представяне на националите на Световното първенство, където отборът ни записа три загуби и завърши на 20-то място в крайното класиране.
 
"Нека не си правим генерални изводи от един слаб мач. В първия мач поляците изобщо не ни дадоха шансове да играем. Срещу САЩ играхме като равни и имахме шансове във втория и особено в третия гейм. Третият мач срещу Мексико гонихме победа с 3:0 и когато загубихме втория гейм, рухнаха психически и не успяха да играят. Но пак искам да повторя, че България е участвала на 19 от всичките 20 Световни първенства и е рекордьор по този показател заедно със Съветския съюз. Винаги форматът е бил 4 групи с по 6 отбора, което ти дава поне по пет мача в групата. Ако направиш грешка, можеш да се поправиш. За съжаление, в тази група с Полша и САЩ, най-нормалното нещо е да загубиш два мача. След това, когато гонехме задължителна победа, изиграхме един слаб мач, от който смятам, че не могат да се вадят изводи. Освен това мога ди ви кажа, че у състезателите имаше страхотно желание и мотивация. Нормално е, когато виждаш, че всичко се изплъзва, да се поддадеш малко", заяви президентът на БФ Волейбол.
 
Ганев говори и за ролята на лидерите в отбора , като заяви, че през следващата година нито един състезател не бива да пропуска турнири, както се случи през това лято с Цветан Соколов и Тодор Скримов, които не играха в Лигата на нациите.
 
"Нормално е по-опитните състезатели да бъдат тези, които да водят отбора. За съжаление, двамата ни най-опитни състезатели тази година почиваха в Лигата на нациите. Мисля обаче, че за следващата година, всеки един от състезателите трябва да бъде от първия ден с отбора. Следващата година е много важна, защото е предолимпийска. Предстоят ни Европейско първенство и веднага след това олимпийската квалификация", коментира Любомир Ганев.