Международната федерация по волейбол (ФИВБ) предприема действия да бъде отложена Волейболната лига на нациите 2020. До това решение се стигна с оглед на пандемията от коронавирус в световен мащаб и грижата за здравето на всички участници в най-комерсиалния волейболен турнир на планетата.

В тясна консултация с всички участващи национални федерации и съответните органи, и с одобрението на Управителния съвет на ФИВБ, бе решено Волейболната лига на нациите (ВНЛ) да се пренасочи след Олимпийските игри в Токио 2020.  Тази предпазна мярка се приема в най-добрия интерес на всички участващи. 

Решението за отлагане на ВНЛ ще гарантира, че спортистите могат да се съсредоточат върху грижата за здравето си и ще даде възможност на националните лиги, които в момента трябва да преустановят провеждането на срещите, да приключат сезоните си, когато ситуацията се подобри. ФИВБ гледа към бъдещето с оптимизъм като се обсъжда евентуална дата за провеждането на Лигата. 

По отношение на състезанията по плажен волейбол, поради естеството на своя календар на събитията, беше договорено, че на този етап ФИВБ ще продължи да преценява състоянието на всяко събитие за всеки конкретен случай, като работи в тясно сътрудничество с съответните организатори на събития и национални органи. В момента ФИВБ отмени едно събитие и отложи друго през април поради огнището. Ако има допълнителни промени в календара на събитията, ФИВБ ще предупреди всички заинтересовани страни възможно най-скоро. 

ФИВБ е в знак на солидарност с всички членове на волейболното семейство и ние изразяваме най-дълбоките си съчувствия към засегнатите от огнището. ФИВБ също поддържа редовен диалог с национални и световни органи, включително Международния олимпийски комитет (МОК) и Световната здравна организация (СЗО), за да бъде в крак с най-новите експертни медицински съвети.

В заключение от ФИВБ заявиха, че поддържат постоянен диалог с национални и световни организации, включително МОК и СЗО, за да бъдат в крак с най-новите медицински съвети от експертите.