Първа пресконференция даде днес наставникът на националния отбор на България по волейбол Мартин Стоев, откакто националите се готвят в морската столица за мачовете от Световната волейболна лига. На пресконференцията присъстваха още Христо Цветанов и Боян Йорданов.

Мартин Стоев заяви, че е притеснен от положението с Владо Николов, което е много тежко. „Бил е на две места на консултации. Ядрено магнитния резонанс е показал не само една травма. По мнението на двамата специалисти, при които е ходил, е за операция. Вариантите са два: по-леката операция ще го остави два месеца извън игрището, а по-тежката - по-дълго. Мисля, че Владо Николов ще потърси консултация в чужбина и ако мнението и на третия специалист съвпадне, тогава ще се подложи на операция. Първите 4 мача със сигурност Николов ще ги пропусне. Оставаме с двама диагонали - Йорданов и Милушев. Надявам се, че няма те да се отпуснат от това, че нямат конкуренция,” каза Стоев.

По отношение на националите ни, които играят в първенството на Русия (Казийски, Салпаров, Алексиев, Стойков, Жеков), Стоев очаква, че те ще са уморени. „Някои се бориха на финал, а други за оставане в групата. Жеков има също някаква контузия, но от руския му тим не го лекуват, тъй като не смятат да го задържат в отбора. Той обаче ще се оправи за мачовете,” допълни наставникът. „Ръката на Костадин Стойков не е 100% възстановена, а Алексиев няма да е в много добро състояние, защото не е играл достатъчно за клубния си отбор.”

Според Стоев съперниците ни в Лигата Аржентина и Китай са равностойни отбори. Двама от основните централни нападатели на “гаучосите” ги няма, а Китай се готвят постоянно на 100 процента заради Олимпиадата.

Планираните съвместни тренировки с Куба и Чехия са под въпрос, тъй като не е сигурно, че кубинците ще дойдат, защото не отговорили на поканата към тях. Съвместните тренировки са насрочени от 17-и до 21-и май.

“Сезонът бе добър за мен, представихме се отлично в първенството на Гърция предвид 3-о място в крайното класиране. За Световната лига очаквам да се съберем всички. Ще търсим влизане във финалната четворка. За европейското първенство много добър вариант е също влизане в четворката”, заяви централният блокировач на националния ни тим Христо Цветанов.

Боян Йорданов добави: “Добре се справихме с Ицо, но многобройните контузии в отбора ни попречиха да играем финал. Надявам се да участваме на финалите в Полша. На такива първенство винаги се стремим към медали”.