България спечели ключова победа над Сърбия с 3:2 гейма в първия мач от група Д на 26-то Европейско първенство по волейбол в Турция. Националите ни имаха за противник на старта финалиста от тазгодишната Световна лига - тимът на Игор Колакович. Четвъртите в световната ранглиста български национали надделяха в пет гейма срещу петия в подреждането състав с лидери Никола Гръбич и Иван Милкович. Отлични бяха всички национали, като впечатление направиха разпределителят Андрей Жеков и дебютантът на Европейско първенство Виктор Йосифов.

Нашите влязоха с леко колебание в мача си, допуснаха от водачи да станат догонващи в първи гейм, който загубиха след 21:25. Във втората част бяха категорични и можеха дори с по-голяма разлика да изравнят за 1:1, но го сториха с 25:17. По-резултатни и успешни бяха сръбските атаки през третия гейм, нашите не успяха да неутрализират преднината им от 2-3 точки и отстъпиха с 19:25. В четвъртия гейм нашите бяха на крачка от загубата, но след силна игра в крайна спечелиха с 25:22 и стигнаха до тайбрек. В решителната пета част още от самото начало българите натрупаха добра преднина, възползваха се от лекото притеснение при противника, не допуснаха догонване и спечелиха с 15:11.

Очаквано италианският специалист Силвано Пранди заложи като титуляри на:
Андрей Жеков, Христо Цветанов, Виктор Йосифов, Матей Казийски, Тодор Алексиев, Владимир Николов и либеро Теодор Салпаров.
За Сърбия Игор Колакович пусна: Никола Гърбич, Драган Станкович, Боян Янич, Никола Ковочевич, Марко Подрасчанин, Иван Милкович и либеро Никола Росич.

Първата точка за България на шампионат на Стария континент бе дело на Матей Казийски. Нашите поведоха с 2:0 и 3:1 точки след блокада на Николов срещу Иван Милкович. Тодор Алексиев реализира за първи път в Истанбул при 4:1. Преднината ни обаче бе стопена от „плавите”, които дръпнаха от 4:6 през 6:6 за 9:6. До второ техническо прекъсване, че и до 16:21 сърбите имаха предимство в играта и резултата. При 18:23 българите реализираха 4 поредни и стигнаха до 21:23, но играчите на Колакович затвориха гейма след нови две реализирани топки до 21:25.

Загубеният първи гейм предизвика нашите във втория да покажат по-стабилно посрещане и след добри взаимодействие с останалите на Андрей Жеков, България поведе от 2:5 през 5:5 за 6:5. След първото техническо прекъсване при 8:6 за Салпаров и компания, Казийски матира Милкович и съотборниците му за 9:6. Дебютантът на подобен форум Виктор Йосифов привлече погледите на публиката с две отлични блокади за 12:10 и 13:10 в полза на българите. Второто техническо прекъсване дойде при резултат 16:11 за България след нова добра изява на центъра на Черно море, който се е насочил към италианския шампионат за следващия сезон. Авансът ни от 6 точки (17:11) накара Колакович да поиска нова прекъсване на играта. Преднината ни се увеличи с нови две точки след забивка на Алексиев и ас на Николов, но отсъдена точка след топка в аут на Милкович спря серията ни. Капитанът обаче отново реализира за 20:13. Реферът от Словакия сгреши за втори път с колегата си от Франция и подари точка на противника. 22:14 стана резултатът след нова атака на Казийски и не добра блокада на сърбите. България изравни за 1:1 гейма, като взе втората част с 25:17.

На фона и на български знамена в близо 11-хилядната зала „Абди Ипекчи Арена” , третият гейм започна равностойно. При 4:6 след две точка на Алексиев изравнихме срещу Сърбия за 6:6. Взехме първото техническо прекъсване при 8:7 след точка на Христо Цветанов. Равенството в резултата и играта от двете страни на мрежата продължи до 10-та точка. След това по-добри реализатори станаха съперниците. При 11:14 сърбите в сини екипи излязоха с малък аванс пред заложилите на зелено българи. Три точки бе родният пасив при второто прекъсване - 13:16. Неприятна болка получи в лявата си ръка центърът Христо Цветанов при 16:19, но на взетата от Пранди почивка, д-рДинко Захариев му помогна. Милкович и Казийски последователно сгрешиха сервис и нашите останаха догонващи – 18:22. След няколко грешки в нашето поле, сърбите натиснаха, взеха частта с 25:19 точки, а с това ни поведоха с 2:1 гейма.

Капитанът Николов реализира за 3:1 в началото на третата част. Сърбите изравниха при 4:4. Разпределителят ни Андрей Жеков пусна в противниковото поле за 5:4, а след добър негов сервис и отлична блокада, момчетата на Пранди влязоха в първото техническо прекъсване като водещи в резултата – 8:4. Милкович завърши едно доста продължително и атрактивно разиграване – 8:6, но отивайки да изпълни начален удар Никола Гръбич не успя да прехвърли мрежата. Йосифов на мрежата бе стабилен и спря сръбската атака за 11:6 в наша полза. Отново блокадата ни бе на място и непробиваема за 12:8. Матей надхитри съотборника си до сега в Тренто Никола Гръбич, а след това станалият шампион на Италия с Казийски и сръбския плеймейкър Николов атакува успешно за 14:9. Жеков пак пусна и се разписа за 16:11. Милкович и компания обаче се активизираха и със силови атаки доведоха резултата до само точка повече в нашия актив - 17:16. Втората ни резерва, която влезе в игра след Валентин Братоев бе Цветан Соколов. Сърбите успяха да изравнят. Последва игра точка за точка. Противника ни демострира доста добри спасявания и защита, а за нас Алексиев, Йосифов и Казийски имаха успешни атаки до 20:20. Иван Милкович постигна ас, донесе ключовата 21-ва точка на Сърбия, а Силвано Пранди поиска прекъсване. Българският отговор бе дело на Николов – 21:21. Матей изравни при 22-рата точка, а България излезе напред в резултата – 23:22 след атака на Николов. Сърбите сгрешиха и ни дадоха гейм-бол при 24:22. Блокада на Виктор Йосифов пък донесе втори гейм за България и тейбрек след 25:22.
В решителния тайбрек първата точка бе за България след сгрешен начален удар от сърбите. Милкович се реваншира – 1:1. Последваха три поредни точки – 4:1 за националите ни, дело на Казийски, Николов и Йосифов. Салпаров неутрализира сервиса на Иван Милкович и успяхме да удържим преднината си от 2-3 точки. При смяната на игралните полета селекцията на Пранди водеше на тази на Колакович с 8:4 точки. Сърбите ни догониха до 9:8 и след стопяването на аванса ни, Професора взе почивка. Грешен сръбски сервис и българска отлична блокада направи резултата 11:8 за нас и наставникът на плавите бе принуден да поиска прекъсване. Младият дебютант Виктор Йосифов защити по най-добрия начин титулярното си място с две поредни точки за 13:9. Психиката на Иван Милкович не издържа и той сервира дълбоко в аут – 14:10, но при последвалото разиграване се разписа – 14:11. При втория си опит да вземе мача, България успя. С 15:11 точки в тайбрека и 3:2 гейма взехме първа победа на 26-то Европейско първенство в Турция. Нашите обърнаха от 0:1, 1:2за 3:2 срещу финалиста от Световната лига Сърбия.

Така в група Д на Европейския шампионат на първо място излезе българският национален отбор. Този успех е ключов, защото в предстоящите мачове на плавите и при техни победи, това ще е положително за нас. Италия и Чехия днес почиват. Утре Владо Николов и компания играят от 15 часа с „адзурите”, а от 20 часа е срещата между плавите и чехите. В първия състезателен ден в Истанбул Русия би Естония с 3:1 гейма, а по-късно е мачът Финландия – Холандия от поток Б.

България - Сърбия - 3:2 (21:25, 25:17, 19:25, 25:22, 15:11)

състави

България: Виктор Йосифов 8 точки, Матей Казийски 18, Андрей
Жеков 3, Христо Цветанов 9, Владимир Николов 23, Тодор Алексиев 16, Теодор Салпаров - либеро (Валентин Братоев, Цветан Соколов)

Сърбия: Никола Ковачевич 9 точки, Никола Гърбич 6, Боян Янич
2, Иван Милкович 35, Драган Станкович 10, Марко Подрасканин 7, Марко Самарджич - либеро (Милош Никич 4, Милош Тержич, Андрия Герич, Владо Петкович)

съдии: Петер Байци, Дилеш Гауп (Унгария)