„Първият мач за нас на Европейското първенство - Сърбия – България, ще бъде много драматичен, но плавите са малък фаворит”, сподели пред Гонг от Нови Сад Милорад Киац. Сърбинът води българския национален тим от 2003 до 2004 година, а е определян и като най-успешния треньор в историята на Югославия. На 3 септември тимът ни, воден от Силвано Пранди, стартира участието си на Европейското първенство срещу финалиста от Световната лига, като мачът е в Истанбул от 17:30 часа. Преди това е само срещата Естония – Русия от 15 часа.

В момента Киац води мъжки клуб в Нови Сад и очаква Европейското първенство в Турция, което ще гледа по телевизията. Пред Гонг той прогнозира първия мач между България и Сърбия, а също така, че Русия е неговият фаворит за титлата. „Очаквам един много интересен мач. Българският национален отбор е съставен от млади играчи, но с голям потенциал. Мисля, че ни очаква едни много драматичен мач! Но според мен сърбите са малък фаворит. Дай Боже тези два отбора да играят и на финала един срещу друг. А в първия мач кой ще победи, нека това да бъде по-добрият. Моят фаворит за европейската титла е Русия. Изненади може да поднесат Италия и Полша. Уверен съм, че Сърбия и България могат да постигнат добри резултати на шампионата”, каза сърбинът.

Относно първия съперник на българите, водени за първи път от чужденец след периода на Киац, специалистът сподели: „Сърбия има една добра основа от опитни играчи като Никола Гръбич, Иван Милкович, Андрия Герич, а също така млади състезатели. Ветераните им дават стабилност и сигурност. Сърбия е добре комплектован отбор, има със сигурност самочувствие и вяра в себе си. Основата и лидерът на тима е Никола Гръбич, а към него може да прибавим Иван Милкович. Не съм гледал последните проверки, защото не бяха отворени. Сърбия и Гърция в Белград играха при закрити врати. Селекционерът Иван Колакович изрази мнение, че не е много доволен от играта на сърбите. Някои от избраниците му не са дали това, което той е очаквал. А според мен играта им в официалните срещи ще бъде съвсем друга”.

Милорад Киац не скри, че родината ни е останала в съзнанието му: „България ми липсва! Имах отличен период от живота ми в България и няма как да не ми липсва. От време на време се чувам с колегата ми Сашо Попов, Максим Михайлов и Пантелеев от ЦСКА. Поддържам връзка и с някои състезатели. Имам информация за състава на България, но на Световната лига националният тим не се представи по най-добрия начин. Сега аз имам един млад и амбициозен клуб в Нови Сад. Момчетата са запалени, имат огромна мотивация и амбиция да направят нещо в нашето първенство. Аз съм такъв човек, че винаги искам да изпипам нещата и да го направя по най-добрия начин”, завърши бившият ни национален треньор.