Канада поднесе най-голямата изненада в Световната лига, след като победи изненадващо Русия с 3:2 гейма (20:25, 21:25, 25:23, 25:21, 15:11) в мач от група Е на Финалната шестица.

Канадците бяха считани за абсолютни аутсайдери на финалите на лигата и много специалисти изказаха мнение, че мястото им не е в Мар дел Плата, но те бяха тотално опровергани от възпитаниците на Глен Хог, които показаха волейбол от много високо ниво и съвсем заслужено победиха "сборная".

Успехът е още по-впечатляващ, тъй като Канада постигна пълен обрат от 0:2 до 3:2 и се превърна в едва втория отбор в последните 15 години след Корея през 2008, който успява да победи Русия след пасив от два гейма.

В първия мач от групата Русия победи Бразилия с 3:2 гейма и се очакваше с безпроблемна победа срещу канадците да си осигури мястото на полуфиналите. Вместо това успехът на "кленовите листа" тотално заплете интригата в групата. В момента Русия има 3 точки, Канада 2, а Бразилия 1. Руснаците обаче изиграха своите два мача и съдбата им ще бъде решена от предстоящия късно тази вечер мач Бразилия - Канада. От развитието в група Е зависи и евентуалният съперник на България на полуфинал.

Мачът в Мар дел Плата започна съвсем очаквано като Русия спечели първите два гейма с 25:20 и 25:21 и изглеждаше, че ще запише безпроблемна трисетова победа.

Не на това мнение обаче бяха канадците, които заиграха много добре и спечелиха следващите две части с 25:23 и 25:21.

Така се стигна до тайбрек, който обаче започна кошмарно за Канада. Русия поведе със 7:2 и отново се виждаше като победител в мача, но последва невероятна серия от 12:3 точки за Канада и 4 мачбола, вторият от които бе реализиран за 15:11.