Българският национален отбор по волейбол се класира за финала на Европейските игри в Баку. Момчетата на Николай Желязков победиха в драматичен полуфинал Полша с 3:2 (25:14, 19:25, 25:22, 23:25, 15:13) гейма. По този начин "трикольорите" си осигуриха медал от надпреварата, която се провежда за първи път.

Битката за златото е в неделя, 28 юни от 11.00 часа българско време. Съперник на тима ни ще бъде победителят от другия полуфинал Русия – Германия.

Постижението е историческо за страната ни. След 35 години мъжкият ни тим отново е на финал. За последно отборът ни спечели полуфинален мач на Олимпиадата през 1980 година, но в битката за титлата претърпяхме поражение с 1:3 гейма от домакина СССР.

Двата тима направиха изключително интересен и зрелищен двубой в „Крисъл хол“ в Баку, продължил 2:09 часа. Волейболистите ни успяха да демонстрират характер в решителната част, след като постигнаха обрат в тайбрека.

България започна в състав Валентин Братоев, Георги Братоев, Жани Желязков, Николай Николов, Светослав Гоцев, Тодор Алексиев и Мартин Божилов-либеро.

Отборът ни започна много добре срещата. Българите, водени от Николай Желязков, поведоха с 4:2, а след това се оттеглиха на първото техническо прекъсване с 8:5 точки. Полският тим категорично се превърна в жертва на националните ни, като не успяваха да си поемат дъх, заради последователните точки, реализирани от „трикольорите“. Нашите дръпнаха с 10:5, а след това с 14:5. В крайна сметка България взе първата част с категоричното 25:14.

Последва съживяване на съперника. Поляците поправиха нападението си и се мобилизираха след тежкия първи гейм. Съперниците ни дръпнаха с 5:4, но „трикольорите“ ни изравниха за 7:7. Блокаут на Ромац обаче доведе до първото техническо прекъсване при 8:7. Поляците задържаха преднината си от две точки в последвалите разигравания за 16:14. Дружина полска не се предаде, а напротив, показа, че е добре организиран тим, който може да се върне бързо в мача, след като спечели втория гейм с 25:19.

"Лъвовете" отново излязоха напред, след като спечелиха третия гейм. Българският национален отбор поведе с 8:4 и 11:8, но след подем в играта на съперника се стигна до равенство 11:11. В този момент треньорът на българите поиска таймаут, но не успя да спре добрата серия на съперника, който обърна резултата в своя полза за 12:11. Блокаут на Жани Желязков обаче отново върна вярата на отбора ни, който поведе – 15:14 и 16:14. Българите отново взеха предимство от 3 точки, но допуснаха ново равенство 18:18 и обрат за 20:18 в полза на поляците. Третата българска блокада поред в едно разиграване обаче успя да даде резултат за 20:20, но отново Шимон Ромац се възползва за 21:20. След видеоповторение и зачетен след това ас на Жани Желязков, българите за пореден път записаха обрат в частта за 22:21. Отново технологиите се намесиха за последната точка в гейма. Поляците поискаха повторение за престъпена линия при изпълнение на сервис на Вальо Братоев, но в крайна сметка изпълнението му беше брилянтно и тимът ни спечели частта с 25:22 точки.

Равенството отново настъпи, след като волейболистите на Полша взеха четвъртата част. В този гейм Полша поведе с 8:5 в началото на частта, а след това с 9:7. Съперникът ни продължи да държи преднина от две точки, която България не успя да стопи, като при второто техническо прекъсване Дружина полска вече имаше 4 точки аванс. Поляците запазиха разликата от 5 точки почти до края на гейма, когато българите показаха, че могат да стигнат дори до обрат при 22:23 точки, но в крайна сметка съперникът изравни геймовете за 2:2 след 25:23.

Най-драматичен се оказа тайбрекът, в който отново се стигна до няколко обрата. Българите взеха психологическото предимство в началото на петата част, след като поведоха с 3:2 и 5:4. Блокадата ни обаче не успя да сработи напълно, а след два добри сервиса на Шалпук поляците обърнаха за 6:5, а след това и 9:7. Тодор Алексиев успя да надхитри блокадата на поляците за равенство 10:10, а след товада отбележи още две точки за 12:10. В крайна сметка тимът ни триумфира с 15:13 точки.

За България се отличи Жани Желязков с 21 точки, 19 точки добави Тодор Алексиев, а със 17 точки завърши Валентин Братоев. За Полша най-резултатен беше Артур Шалпук с 23 точки.

Финалът е в неделя, 28 юни, от 11 часа.