България ще играе с Япония за Световната лига. От Страната на изгряващото слънце засега няма да се отказват от участието си в най-престижния комерсиален турнир по волейбол, научи Гонг от свои източници.

Волейнационалите ни са в една група с Япония, Германия и Русия. Момчетата на Радостин Стойчев трябва да гостуват на острова на 25 и 26 юни по програма в град Окаяма. Другите домакинства на японските волейболисти са срещу Германия в Кошигая и срещу Русия в Нагазаки. Очаква се те да преценят къде точно ще приемат съперниците си, дали да правят промени, за да се играе в места максимално отдалечени от центъра на опустошителното земетресение, цунами и радиация.

Миналата година Япония не участва в Световната лига, но от местната федерация искат това лято да запазят правото си да са част от тимовете и да не напускат форума. Между 2002 и 2009 година домакинските си мачове от този турнир японците играха не само в Токио, там предимно бяха заключителните им домакинства т.е. по два мача на лято. Градовете, които имат зали посрещали Световна лига от самото й създаване са: Токорозава, Тояма, Комаки, Осака, Кумамото, Мие, Хирошима, Фунабаши, Мацумото, Фукуока и самия Фукушима, където са ядрените реактори.

Япония обаче се очаква да откаже домакинството си на Световната купа тази година. През 2003 и 2007 година Страната на изгряващото слънце прие битките на най-големите от волейболната планета, които дават и квоти за Летните олимпийски игри. И сега през 2011-та от 20 ноември до 4 декември Международната федерация по волейбол (FIVB) бе предвидила и включила в календара си Световната купа за мъже в Япония. Очаква се до края на седмицата това състезание да бъде канселирано и да се търси нов домакин и организатор. Същото се отнася и за другите два големи форума, които са поверени на японците - Световната Купа при жените (4-18 ноември) и преди това 23-тите игри на Азия и Пасифика от 17 до 19 юни във Фукуока.