Капитанът на българския национален отбор по волейбол Владимир Николов ще пропусне Световната лига, тъй като трябва да излекува стара травма в рамото. Той ще се подложи на артроскопия и ще се възстановява около два месеца.

Ето какво сподели Владо Николов в интервю за официалния сайт на БФ Волейбол:

Владо, къде те намираме в момента?

В къщи, току що вечеряхме със семейството ми.

Как си, какво е физическото ти състояние?

Благодаря, чувствам се добре, всичко е нормално.

До нас достигна информация, че си се подложил на доста медицински тестове в Италия, свързани със стара травма на рамото ти?

Миналата година имах проблем с рамото на базата на това, че дълги години играех с възпаления. Едно сухожилие е удебелено и има калцификати и респективно трябва да се „почисти” с медицинска намеса.

Лекарите в Италия са категорични, че трябва да се подложиш на операция, така ли е?

Първо искам да уточня, че интервенцията не е операция, а артроскопия. Чрез този метод се прониква от две или три точки в рамото и е много по-щадящо. Също така е изключително важно, че възстановяването е за много по – кратко време.

Колко време ще отнеме възстановителния период?

Около два месеца след интервенцията. Но за да мога да играя на 100 процента за националния отбор за бъдеще е необходимо това да се предприеме след края на първенството в Италия, за да взема участие в европейското първенство. Така че разговаряхме с Радо Стойчев и преценихме, че ако трябва да стоя 2 месеца извън игрището, то е по- добре да пропусна мачовете от Световна лига и да играя пълноценно на Европейското първенство тази година.

Кой ще сложи капитанската лента, ти кого ще препоръчаш?

Не смятам, че аз трябва да предлагам когото и да било. Обикновено този въпрос се решава или от състезателите или от треньора.

Твоят клубен отбор „Бре Банка Ланути” (Кунео) е на 2-о място във временното класиране в Италия благодарение и на твоето отлично представяне. Ще играете ли финал този сезон?

Горещо се надявам. Утвърдихме се като втория от двата най- добри отбора в Италия и е логично да достигнем финала и да се борим за спечелването на първенството.

Като капитан на националния отбор на България срещна ли се вече с новия селекционер Радостин Стойчев и какво си казахте, ако не е тайна?

Не сме се срещали официално като треньор и капитан. Говорим често по телефона и се срещнахме на мачовете, когато играхме един срещу друг.

Говорил ли си с другите момчета от националния отбор? Те какво мислят за избора на Стойчев?

Не го съм коментирал, но и не смятам, че и това е нужно, защото Федерацията е органът, който избира треньорите, а треньорите играчите, които ще играят в отбора.

В последните седмици в български медии имаше ред публикации, че с Радо имате конфликт още от времето, когато ти играеше в Тренто и той пое отбора, че имате конфликт за капитанската лента и сблъсък на характерите ви…

Не смятам, че трябва да отговарям на писания в жълти вестници.

Какво според теб трябва да промени новият треньор в националния отбор, за да се постигнат успехите, които всички фенове на волейбола очакват?

Ако знаех рецептата, може би нямаше да имаме нужда от смяна на треньора. Предполагам, че ако той успее да постигне това, което прави с Тренто, би било достатъчно и чудесно като постижение и за националния.

Ще играете контроли с 2-ия и 3-ия в света. Дали ще вземем реванш от Куба, макар и в неофициален мач?

В неофициален мач няма наистина голямо значение дали ще вземем реванш. Важно е да успеем да ги победим на голямо първенство, а защо не на финалите на Световна лига тази година.

Как оценяваш групата за Световната лига? Имаме ли шанс да стигнем до финалите?

При всички положения имаме отбор, който може да се бори с всички световни сили. Така че определено смятам, че имаме своите шансове и просто трябва да ги реализираме, за да се класираме на финалите, които от известно време ни убягват.

До този момент си в Топ 3 на официалната анкета на БФВ сред феновете за „Волейболист на 2010 година”. Би ли направил своя класация за 3-мата най-добри български волейболисти и кои са те?

Смятам, че такава класация принадлежи само на феновете. Волейболът е колективен спорт и феновете трябва да правят класации, не състезателите.

Владо, благодарим ти за отделеното време. Пожелаваме ти успех и бързо възстановяваме след интервенцията, която предстои!

Благодаря ви и аз! Поздрави!