Пред погледа на президента на Европейското волейболна конфедерация Андре Майер, президентът на Турската федерация връчи бронзовите медали на България от Европейската лига в Кайзери.

Освен отличията за третото място, които вървят със златна купа с лилав надпис, към сметката на България се прибавя и индивидуалната награда на Мария Филипова, която заслужи приза за „най-добро либеро”.

Българките бяха изключително щастливи и след като получиха своите медали с бурни възгласи поздравиха за индивидуалния приз Мария Филипова. Десетки турски фенове (99 процента мъже) помолиха всяка една от националките ни да се снима по отделно с тях, в това число и помощник треньора - Нели Маринова – Нешич. В автобуса пък „лъвиците” получиха поздрави по телефона от президента на Федерацията ни Данчо Лазаров, и изпълнителният директор Станислав Николов. На път за хотела си кондиционният треньор Александро Брачевски и Мария Филипова си спретнаха импровизиран дуел по физическа подготовка в автобуса.

Спорът за златото бе истинска драма, интригуващ и изпълнен с малки и големи обрати, за да се стигне до това Турция – Сърбия 2:3 гейма (34:32, 25:17, 20:25, 23:25, 15:17). Домакините на финалната четворка допуснаха уникален негативен обрат и от 2:0 паднаха с 2:3, въпреки че имаха супер шансове и мач-боли. Пропуснаха серия от възможности да затворят първата частта, сръбкините ги догонваха и имаха своите шансове и след поредица размени на водачеството, туркините взеха гейма с 34:32. Вторият рефер на мача бе чехкиня. Вторият гейм имаше равностойно начало и след това единствено Турция и Неслихан знаеха какво правят на полето, с което поведоха с 2:0 след 25:17, а можеше и с по-голяма разлика. Сръбкините са организираха, извадиха супер посрещане и с насочен сервис и концентрация взеха гейм. Четвъртия бе белязан от сръбска сила и турско отчаяние – Неслихан грешеше (цели 9 пъти), а съседките – отлични във всичко, но до 15-тата си точка. И тогава Турция под яки ритми възкръсна от 7:15 стигна до 16:16 и 19:18! Накрая обаче бе 25:23 за Сърбия след 4 поредни подаръка на капитанката с маса на главата Еспа. В тайбрека от 4:0 за Сърбия стана 5:4 за Турция , после 8:5 за съседките, пак равенство - 8:8. Драмата едва сега започваше – Сърбия поведе 13:12, но домакините стигнаха до мач-бол (14:13, 15:14) и дойде новия голям обрат - вторият тим на Сърбия би след 17:15. И залата от врящ котел утихна за секунди. Есра и Еда завършиха с по 20точки, а Неслихан – 29. за шампионките от Сърбия Надя Нинкович постигна 20 точки.

След края церемонията по награждаването сръбските състезателки спретнаха хоро.