Волейболният ни национал Мирослав Градинаров е поредният българин, който ще играе на клубно ниво в Япония. 204-сантиметровият посрещач от Варна първо излезе в Италия, после отиде в Иран, Турция, Кипър и Тунис, а сега отива в страната на изгряващото слънце. Това е и един от най-успешните ни състезатели по плажен волейбол, който в почивните си дни именно с това е запълвал времето си, но по тен отстъпва на доста от съотборниците си. „Не всеки може да играе в Италия. Това е най-добрата оферта от финансово естество, която съм получавал до сега. Само дано няма цунамита”, каза пред Гонг Градинаров. Срещнахме се с него след първата волейболна тренировка на националния ни тим в новата многофункционална зала. В момента Миро е в т.нар. Б-отбор, но се надява да получи шанс да се докаже на Радостин Стойчев.

„Първата тренировка в зала ми бе много тежка. Чувствам се много бавен и почувствах умора. Тежко ще е. В сравнение с другите момчета съм много бял, почивката мина добре, раздвижвах се главно с плажен волейбол и не се застоявах. Много го обичам плажния волейбол и поиграх на южния плаж във Варна си поиграх с другите момчета. На Лозенец прекарах 4 дни с жена ми и сина ми. 10-те дни почивка минаха много бързо. Много се радвам, че съм в националния ни отбор по волейбол и сред 25-те състезатели на Радостин Стойчев. Надявам се да имам шанс да се докажа”, сподели пред Гонг посрещачът относно първото пипане на топка в залата и след кратката почивка.

„Избрах за следващата година да играя в Япония, защото първо оттам ми предложиха. Имах доста предложения от арабските държави, но предпочетох по-професионалното. Според мен в Япония волейболът е на много високо ниво. Говорих с Владо Николов за това, консултирах се с него и той ми препоръча да отивам без да се замислям. Относно арабските държави – името там го направих и предложенията към мен сега бяха главно от Катар и Дубай”, разкри националът.

Запитахме дали е нямало възможност отново да поиграе в Италия, на което Градинаров отвърна: „Не всеки може там да отида. Там е много трудно. Един път имах късмета да отида, но не случих на отбор. Дано пак да имам и оттам оферти, но всичко с времето”.

Договорът на Градинаров с Токио Газ вече е факт. „Тимът е ФК Токио, но компанията, която го държи е Токио Газ. През 2009-та година бях там с националния ни отбор. Много ми хареса в Токио, много голям град. Знам, че в отбора ми има само един играч от националния тим на Япония – вторият диагонал. Миналата година е завършил на 5-то място в първенството. Ще има много тренировки, това е със сигурност! До колкото знам са по три на ден! Но с моята физика – предполагам, че ще издържа”. В Токио Миро ще заведе половинката си Даниела и сина си Никола.

Не пропуснахме и финансовото измерение на договора на Мирослав, а той не скри: „Това е най-доброто предложение, което съм получавал до сега в кариерата ми! Това наистина е стъпало нагоре. В началото се притеснявах от земетресенията и радиацията, но доста поговорих с японците и те ме убедиха, че няма нищо страшно. Там земетресение 5 по Рихтер е нищо. Само да няма цунамита си пожелавам!”.