„Категорично заявявам, че нито един състезател от групата за мачовете с Япония не е нарушил режима и всички в събота са си били в хотела. Останалата група състезатели, които не са включени в групата за мачовете с японците имаха 2 дни почивка без никакви ограничения и режим. Те са били свободни да разполагат с времето си, както намерят за добре”, заяви на пресконференция днес капитанът на националния отбор по волейбол Пламен Константинов.

Поводът за срещата с медиите бяха някои публикации за пиянски скандал във волейбола. На пресконференцията бе засегната и темата около треньорските отпуски.

„Мен ме интересува имиджа на отбора. Разграничавам го от всякакъв модерен друг тип имиджи, които търсят други спортове. Казал съм, кратко и ясно пред момчетата - всеки трябва да се съобразява с това, какъв пример дава. Няма да позволя да се унищожава позитивния имидж на националния отбор. Никога не сме имали подобни проблеми, пиянски изцепки и т.н. Ще съм безкомпромисен към всеки, който наврежда на имиджа вътре във отбора. Нямам нищо против момчетата да излязат, когато са свободни и имат лично време, да разпуснат от напрежението. Това са нормални неща. Но искам да се разпуска, съобразявайки се с това, че те са публични личности, защото каквото направи един, се пише на гърба на всички. Съгласен съм, че загубата от Япония предизвиква реакции. Аз като част от отбора приемам всякакви критики, въпреки, че не съм играл. Япония не може да ни е мерило. Приемам критиките относно играта на отбора, нормално е. Един професионалист трябва свикне да живее с критиките, когато те са основателни. Не може постоянно да ни хвалят”, продължи Гибона.

По повод втората причина за пресконференцията капитанът сподели:

„Разговарях около 1 час със Силвано Пранди. Лошият резултат с Япония е съвпадение с пускането в отпуск на някои помощник треньори. Трябваше това да бъде оповестено официално, за да няма пак спекулации. Истината е такава - решение на щаба, треньорите и федерацията. Не забравяйте, че в един момент подготовка водеха 35 състезатели. Ето защо имаше повече млади треньори, които да следят работата на Пранди, да се учат от неговите методи и да помагат. Постепенно групата на играчите намаля, а с това намаля и обемът на работа.”

„В крайна сметка отборът заминава на 15-дневно турне и тук остават 8 състезатели с 5 треньора. Такъв щаб не сме имали никога. Това са в крайна сметка и разходи във федерацията. Не се разполага с безкрайни възможности да се поддържа такъв щаб. Ето защо логично имаше хора, които са пуснати в отпуска. Като изрично бе съобщено, че те ще бъдат извикани отново в следващата фаза на подготовка на отбора, ще има дори и ротационен принцип. За мен е странна, но не и необяснима реакциите на медиите, защото имаше коментар от самите треньори.”

Запитан за неговото обяснение за недобрата игра на отбора, капитанът отговори:

„Един нов треньор идва с нова философия. Изисква се време. Мисля, че Пранди разбира колко е голям интересът към волейбола в България. Имаме сериозни традиции. Нормално е да има голямо внимание, дори критики към играта. Големите очаквания водят и до големи разочарования. Трябва да дадем време на целия щаб да наложат виждането за физиономията за отбора. В тези мачове треньорът изучава състезателите, кой как реагира в тежка ситуация, кой издържа на напрежението, кой не. Не става въпрос само на тренировъчен процес. Предстои да се направят изводи и ще бъдат внесени промени.”

„Италианците имат различна философия - залага се на колектива предимно и по-малко на индивидуалностите. Ние сме с друг манталитет - залагаме на индивидуалните качества и на това някак си да ги съберем в едно с голяма доза компромиси и да се свърши някаква работа. Това е пречката в колективните ни спортове. Аз например съм имал случаи в кариерата си, когато най-добрият състезател в игрището с разлика прави така, че другите 5 не могат да играят. Сменяш го и всички се питат „ама как така, та той прави 20 точки?”. Но той с поведението си потиска другите пет. Влиза друг по-слаб като качества, но всички останали 5 добавят двойно и се оказва, че като цяло ефектът е бил двоен. Това е колективът. Пранди търси най-добрия баланс в отбора. Ще дава шансове най-вероятно на тези, които проявяват най-колективен дух. Времето ще покаже дали различното виждане на Пранди ще проработи в България”, философски разсъждава Константинов. .

На въпроса дали някои играчи намират място в състава, за да могат по-лесно да бъдат продадени, капитанът отвърна:

„Повярвайте ми, убеден съм, че Пранди е треньор, който няма да заложи интереса на отбора пред това някой да бъде продаден. Вярно, че доста състезатели от Левски са в националния отбор, но това е защото може би са най-добрите състезатели, с които разполага България. Все пак тук бяха извикани над 30 човека и той преценява кои ще му свършат работа. Неговият единствен интерес е да направи резултат. Да не мислите, че Силвано Пранди е за пари в България. Убеден съм, че не е. Това е едно различно изживяване за него и зная, че мечтата му е възможен ли е финал България - Италия на световното първенство. Говорим за чисто морални цели”, завърши Константинов.