Волейболистът Пламен Константинов е "Мъж на годината". Гибона беше предпочетен от читателите на сайта manoftheyear.bg пред футболиста Димитър Бербатов и режисьора Явор Гърдев. 8936 души дадоха гласа си за него. Гласуването продължи 25 дни и в него се включиха близо 20 000 българи. От тази година престижният конкурс се организира от Дарик радио.

Почти през цялото време, докато течеше гласуването в интернет, основната битка се водеше между Димитър Бербатов и Пламен Константинов. През първите седмици футболистът на Манчестър Юнайтед беше № 1 във временното класиране. По-късно обаче Гибона успя да го изпревари и запази лидерската си позиция до края.

"Мъж на годината" не е първият конкурс, който Пламен Константинов печели в конкуренция с Димитър Бербатов. Преди време двамата си оспорваха титлата "Най-секси мъж". Вотът беше в полза на Гибона. В края на миналата година зрителите на bTV избраха Пламен за "Лице на България за 2007 г.". Така волейболистът отново остави футболиста зад себе си.

Екип на Дарик прекара няколко дни в Солун в компанията на Мъжа на годината. Капитанът на гръцкия "Ираклис" даде обширно интервю за Инес Павлова.

Как приемаш отличието "Мъж на годината"?

В интерес на истината малко съм изненадан. До последно мислих, че ще победи Митко Бербатов. Явно последните негативни резултати на националния ни отбор по футбол са изиграли някаква роля, поне аз така си мисля. Но за мен, като признание, за имидж, престиж, това отличие е нещо много хубаво. Тази е една от най-ценните ми награди. В интерес на истината щях да се зарадвам повече, ако това признание беше дошло миналата година, тогава щях да го оценя по друг начин. Тогава хората щяха да гласуват за това, което съм направил на игрището. Тази година борбата ми беше много повече извън него.

Първата част от интервюто с Пламен Константинов можете да видите ТУК

 

Обработените данни от гласуването в сайта manoftheyear.bg показват, че в него са се включили най-много жени. 10 934 дами са дали гласа си за един от тримата номинирани. Мъжете са 8733. Най-активни са били българите на възраст от 16 до 25 години. 8675 от общите гласове са дошли от тях. След това се нареждат мъжете и жените от 26 до 50 годишна възраст.

7055 софиянци са се включили в конкурса. Следват ги жителите на Варна – 1783 и Пловдив – 1244. Голям брой гласове са постъпили още от Бургас /674/, Русе /494/, Враца /441/, Стара Загора /414/. От родния град на Димитър Бербатов Благоевград са гласували 409 души.

Официалната церемония по награждаването на победителя ще бъде на 2 декември във Военния клуб в столицата. Тогава Пламен Константинов ще получи уникалната сабя, на която е гравирано името му. Тя е изработена от Васил Попов – президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар". За Константинов има и 60-годишно уиски Johnnie Walker – син етикет, което е едно от най-хубавите в света.

На 2 декември своята награда ще получи и водещата на сутрешния блок на Нова телевизия "Здравей, България" Лора Крумова. Екипът на Дарик определи партньорката на Георги Коритаров за "Мис ТВ чар".

За първи път ще бъдат раздадени и няколко допълнителни награди – "Най-добре облечен мъж 2008", "Баща на годината", "Рицар на годината", "Завръщане на годината". Ще има и т.нар "Специална награда на Дарик". Кои са носителите на тези отличия ще стане ясно едва на церемонията в началото на следващия месец.

За "Мъж на годината" бяха предложени 118 мъже. Имената им бяха посочени от едни от най-авторитетните журналисти у нас. 2008 е едва втората година в историята на конкурса, в която нямаше политици сред първите трима номинирани за отличието – Димитър Бербатов, Пламен Константинов и Явор Гърдев.

Десетката се допълва от Георги Китов, Григор Димитров, Георги Първанов, Йордан Йовчев, Даниел Вълчев, Вили Казасян и Стефан Данаилов.

Любопитно за Мъж на годината` 08

Конкурсът в цифри: повече от 200 номиниращи журналисти, 118 мъже, предложени за отличието, една жена в класацията– вицепремиерът Меглена Плугчиева.

Явор Гърдев е първият режисьор, който попадна в ТОП 3.

През 2008 за първи път беше създадена специална интернет страница, посветена на класацията – manoftheyear.bg

20 000 души се включиха в онлайн гласуването. От 2001 насам, откакто победителя избират интернет потребителите, това е най-висока цифра на гласували.

*Всичко за историята на конкурса, предишните носители на титлата "Мъж на годината" и подробности за тазгодишния победител Пламен Константинов чети на manoftheyear.bg.