Холандският съдия Франц Лодерус няма да свири български мач на Световната волейболна лига 2012, научи Гонг. Реферът, който изнерви максимално родните фенове с отсъжданията си при загубата на българските волейболисти от Полша снощи на полуфинала, няма да бъде допуснат в съдийската двойка за малкия финал довечера между България и Куба.

Българската федерация по волейбол е отправила жалба до международната централа и молба холандецът да не ни свири повече. След разговори между ръководствата на българската и световната федерации се очаква от FIVB да уважат нашето искане, след като и от FIVB признават, че Лодерус е допуснал грешки на мача в София.

Припомняме, ме въпросният съдия свири 3 мача на националния ни отбор по време на олимпийските квалификации, беше в съдийската двойка за двубоя ни със САЩ, а изненадващо бе сложен за първи съдия на полуфинала ни с „дружина полска“, при положение че един срещу друг играех два европейски тима, а имаше на разположение съдийска двойка не от Стария континент.

Двубоят срещу поляците в първите два гейма Лодерус на три пъти ощети момчетата на Найден Найденов, а най-скандални бяха четири негови отсъждания против България в третия гейм, при което холандецът подари на европейските шампиони от Турция'2009 четири спечелени от българите точки в ключови моменти. Отсъжданията му бяха остро приети от зрителите в зала „Арена Армеец“, които дълго време скандираха „Мафия, мафия...“, а цели 12 минути след края на мача Лодерус не можеше да напусне полето в залата.

Специалисти във волейболното съдийство споделиха пред Гонг, че този съдия е познат в техните среди с това, че обича да бъде главен герой по време на срещите, които ръководи, вместо да спазва съдийския принцип реферът да бъде незабележим с отсъждания 50/50.

България играе срещу Куба в малкия финал от 17,30 ч. в „Арена Армеец“, като най-върховото класиране на нашите в 23-годишната история на Световната лига е достигане до 4-о място. От 20,45 ч. е финалът между победителят от 2008 г. САЩ и Полша, като след това ще бъде и официалното награждаване.