Националният отбор по волейбол претърпя поражение с 2:3 (28:30, 25:18, 23:25, 29:27, 15:17) гейма от Финландия, в среща от Световната лига, която се игра в Двореца на културата и спорта във Варна.

Това е втора загуба за трикольорите ни от скандинавците в груповата фаза на този турнир. Въпреки неистовата подкрепа на феновете и помощта на лидерите Пламен Константинов, Матей Казийски иВладимир Николов българите не успяха да преодолеят своя съперник.

Така отборът ни загуби почти всички шансове да се класира на първото място в групата, за да замине директно за Бразилия.

Първият гейм протече доста оспорвано, като в самото начало родните „трикольори” водеха с по точка или две разлика, а при първото техническо прекъсване тя достигна до три – 8:5 за България. След тази пауза гостите от Финландия подобриха играта си и изравниха резултата при 10:10.

В края на частта дойде времето в игра за родните национали да се появи и капитанът Пламен Константинов, след което играта отново се изравни и геймът бе завършен с борба точка за точка. За наше съжаление България не успя да оползотвори няколко добри възможности да затвори гейма при 24:23 и 25:24, като в крайна сметка се стигна до успех за Финландия с 30:28 в тази първа част.

През втората част българите се развихриха и набързо поведоха с 6:2 в резултата. Разликата от 5 точки се запази и след това при 10:5, а дори бе и увеличена на 7 при 12:5. Възпитаниците на Мартин Стоев не оставиха никакви шансове на съперника в този гейм и го взеха с 25:18, за да изравнят геймовете за 1-1.

В третата част България поведе с 6:4 и запази преднината си от 2 точки при първата техническа пауза – 8:6. Момчетата на Мартин Стоев се държаха до 11:8 в тяхна полза, след което допуснаха пълен обрат. Финландците започнаха да изпълняват много добре сервис и логично поведоха с 16:14, а след това взеха гейма с 25:23.

Четвъртата част също бе доста оспорвана. След като поведоха в началото с 6:3 и след това с 8:5 при първата техническа пауза. Постепенно родните „трикольори” отново допуснаха изравняване на играта, като битката се водеше точка за точка до самия край на гейма.

При резултат 24:23 българите изпуснаха първия си шанс да затворят гейма, след което финландците обърнаха резултата до 25:24 в тяхна полза. Последва нов обрат и България поведе с 26:25, а след това получи и трети геймбол при 27:26. Стигна се и до четвърти геймбол за нашите при 28:27, който бе спечелен. Геймът бе затворен при 29:27 за България и така се стигна до решителен тайбрек.

В последната, пета част, нещата също бяха доста оспорвани, като играта вървеше точка за точка. Финландците на моменти дърпаха с разлика от 2 точки, но възпитаниците на Мартин Стоев успяха да изравнят и обърнат нещата в своя полза при 11:10.

Финландците обаче не се предадоха веднага и държаха под напрежение залата до самия край на срещата. При 13:12 за България старши треньорът на скандинавците взе прекъсване. Тимът ни стигна до мачбол при 14:13, който обаче не успя да спечели, след като финландците изравниха за 14:14. След изключително драматичен край на тайбрека гостите от Финлндия стигнаха до победа със 17:15, а с това триумфираха и с крайния успех в мача.